У Алвести је 20. јуна 2020. године, одржана 24. редовна годишња изборна скупштина Савеза Бањалучана у Шведској (Riksförbundet Banjaluka i Sverige). Разматрана су и усвојена најзначајнија годишња документа уз садржајну расправу. Домаћин је била Основна организација удружења Бањалучана Алвеста са 136 чланова, у име које је скупштину поздравио њен предсједник Џемил Вајрача, пожеливши успјешан рад.

Предсједник Савеза Бањалучана у Шведској Мирсад Филиповић је истакао да пандемија коронавируса јесте отежала, али није и онемогућила активности које према усвојеном програму проводи Савез Бањалучана у Шведској преко свог Извршног одбора и 11 основних организација у 11 шведских градова: Motala, Alvesta, Växjö, Göteborg, Nyköping, Malmö, Landskrona, Örebro, Norrköping, Laholm i Halmstad, тако да су остварени најзначајнији програмски циљеви у 2019. години.

Посебно смо били ангажирани на обиљежавању значајних датума бх. историје и Бањалуке, те сарађивали са бх. и шведским организацијама и институцијама. Посебно је била успјешна манифестација „Везени мост“, а надамо се да ће се моћи одржати у Бањалуци у јулу ове године. Велики значај за наше активности има двомјесечни магазин „Шехер Бања Лука“ који је са досадашњих 66 бројева обиљежио и све наше најзначајније активности, казао је Филиповић.

На сједници је разматран Извјештају о раду, извјештај о финансијском пословању у 2019. години и План рада у 2020. години. Констатовано је да Савез Бањалучана у Шведској послује стабилно и сходно шведским законима, а оквирни буџет Савеза је ца 350.000 круна.

Значајне активности Савез Бањалучана у Шведској ће у 2020. години посветити томе да се одрже активности бар на досадашњем нивоу и да се повећа чланство, с циљем већег ангажирања младих. И даље ће се подржавати бројне активности с Бањалуком и све оно што повезује чланство у Шведској и Бањалуци, те хуманитарно помагати МДД Мерхамет у Бањалуци, посебно активност народне кухиње.

Упућен је и апел свим Бањалучанима у Шведској и земљама Нордена, али и у свијету, да се пријаве за локалне изборе у Босни и Херцеговини, односно да оду директно на гласање, уз валидан ЦИПС-ов документ у Бањалуку у вријеме одржавања локалних избора. Све ће наравно бити усаглашено с реалним могућностима остваривања програма у вријеме пандемије коронавируса.

Савез Бањалучана у Шведској данас има око 1.200 чланова који су организовани у 11 основних удружења широм Шведске. На крају скупштина Савеза Бањалучана у Шведској је изабрала и нови Извршни одбор, за предсједника Савеза Бањалучана у Шведској је поново изабран Мирсад Филиповић (Мотала), а за замјеницу Фатима Махмутовић (Oребро).

Пише: Фикрет Туфек