Бизнис центар бх. дијаспоре и Сарајевска школа за науку и технологију (СССТ) су 28. маја били домаћини сесије “Економски потенцијал дијаспоре”, у којој су учешће узели ректор СССТ-а проф. др. Ејуп Ганић, те проф. др. Вјекослав Домљан, проф. др. Фарук Хаџић и шеф УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест” Сањин Арифагић. Онлине сесији су присуствовали студенти неколико различитих програма при СССТ-у. Ректор Ганић је отворио скуп, нагласивши важност креирања алата подршке за укључивање дијаспоре у развој БиХ. Сањин Арифагић, шеф УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”, представио је резултате рада овог Пројекта, али и неколико различитих показатеља који истичу посебност инвестицијских активности бх. дијаспоре.

“Увијек је кључно питање када се дотичемо ове теме, како да дознаке које долазе од дијаспоре према породици и пријатељима преусмјеримо у сферу економског развоја и инвестирања? Кроз рад УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”, који је у посљедње три године подржао преко 100 компанија широм земље, показало се да компаније покренуте захваљујући директним инвестицијама дијаспоре или стране инвестиције покренуте на иницијативу дијаспоре већ праве значајне резултате, стварају нова радна мјеста и преносе добре праксе. Коначно, занемарујемо могућност да дијаспора буде наш амбасадор вани.

Они су ти који, када у великим компанијама крену дискусије о томе гдје премјестити неки дио производње, подигну руку и предложе Босну и Херцеговину. То је често и покретач кључних улагања у нашу земљу”, казао је Арифагић.

Фарук Хаџић, предавач на СССТ-овом МБА програму на предмету “Пословање у глобалном друштву”, напоменуо је нужност рада на стварању прилика за повратак младих људи који живе и раде у иностранству.

“Економски и инвестицијски потенцијал бх. дијаспоре је огроман и сви ће се сложити око тога. Међутим, ми користимо само један мали сегмент тог потенцијала и то кроз директна улагања дијаспоре у стварање радних мјеста и слање дознака породицама, које одржавају ниво потрошње у привреди. Видим велики потенцијал у нашим младим људима који живе и раде у иностранству. Њихово стечено знање и искуство могли би бити пресудни у дугорочном опоравку и економском развоју наше земље. Морамо отворити могућности за њихов повратак, како би могли подијелити своје вриједно знање, које је неопходно за убрзани, дугорочни економски раст Босне и Херцеговине,” закључио је Хаџић.

СССТ је недавно покренуо додатне активности на истраживању и развоју у правцу искориштавања потенцијала дијаспоре. То су препознали и из Бизнис центра бх. дијаспоре, који су иницирали овај скуп.

“Бизнис центар бх. дијаспоре је већ успјешно реализирао сличне радионице са Факултетом политичких наука и Економским факултетом Универзитета у Сарајеву. Наша политика отворених врата и повезивања на теми дискусије о улози дијаспоре у економском развоју је нешто што буди интересовање студената. Локални примјери развоја, специфичности позиције исељеништва у БиХ, све су то теме које вриједи истраживати и сазнати како потенцијал који имамо усмјерити и искористити боље”, казао је Армин Алијагић, руководилац Бизнис центра бх. дијаспоре.