У петак навече 29. новембра 2019. године Аустралско Босанско-Херцеговачки Клуб Брчко Мелбурн (у даљем текст АБХ Клуб) обиљежио је највећи празник наше домовине БиХ Дан државности. Од оснивања Клуба 2000.године Клуб редовно, дакле пуних 19.година, прави пригодну забаву у поводу Дана држаности БиХ, што је вјероватно јединствем случај у БХ дијаспори. Буде то сваки пута велики догађај, јер осим музике и игре посјетиоци могу чути лијепе текстове и пјесме о својој домовини.

Тако је било и ове године, а посебан догађај било је присуство амбасадора БиХ у Аустралији Њ.Е. г. Мирзе Хајрића.

Манифестација је почела химном БиХ, а затим је секретар Клуба Рамиз Муминовић врло емотивно рецитовао пјесму Суде Ковачевић Малкоч: „ Не дирај у моју Босну“.

Подпредсједник Клуба Нихад Јашаревић прочитао је уводни текст у коме је између осталог рекао: “…Ми учесници вечерашње манифестације у Клубу Брчко Мелбурн шаљемо ти драга домовино сљедећу поруку:

О земљо Босно, ти се не престајеш питати, тко си ти, и што си ти. А ми знамо, ми смо ти, о земљо Босно. Ти си наш вид и наше срце. Ти си наш разум, наша машта, и наши снови. Ти си наша глад, и жеђ. Ти си наш бол, и наша радост. Ти си наш сан, и наша јава.

Ти си, о земљо Босно, љепота у нашим очима, чежња у нашим срцима, вјечност у нашем духу. Ми смо ти, о земљо Босно. и да није тебе, ни нас неби било. Живјела БиХ, живио Дан Државности БиХ!”

Затим се посјетиоцима обратио амбасадор БиХ у Аустралији Њ.Е. г. Мирза Хајрић који је врло похвално говорио о АБХ Клубу Брчко Мелбурн, са напоменом да је ово његова прва посјета, али не и посљедња. Амбасадор Хајрић је говорио о историјским фактима настанка БиХ и очувању њеног идентитета и државности.

Предсједница Клуба Хедија Рејзовић захвалила се свима на посјети и позвала на јубиларну забаву идуће године када Клуб буде обиљежио 20.година рада, што је риједак примјер у БХ дијаспори.

Чланице фолклорне групе КУД “Дукат” су извеле сплет игара из БиХ, а у музичком дијелу један од најбољих БХ вокала дијаспоре Сенахид Хасандић Мрки уз пратњу Паше Шехића на клавијатурима, учинили су да је ова ноћ остала свима у памћењу и сјећању.

Наша домовина БиХ може бити поносна на своје кћери и синове и њихове потомке који је неће никада заборавити, ма гдје живјели у свијету.

Одбор АБХ Клубу Брчко Мелбурн одлучио је да манифестација обиљежавања Дана државности БиХ нема комерцијални карактер, те су улаз и вечера са колачом били бесплатни.

 

Извор: http://www.aubha.net/