Један од најпосјећенијих догађаја током одржавања Калеидоскоп фестивала у Тузли била је изложба “У ишчекивању” Мариа Илића, једног од најбољих босанскохерцеговачких фотографа са адресом у Бечу.

Марио Илић до сада се већ прославио у Босни и Херцеговини са својим фотографијама које говори колико је он већ сада постао дио ангажоване умјетности јер говори о бројним социјалним, економским па и ратним тешкоћама са којима се Босна и Херцеговина још увијек носи.

– Осјећања су помијешана, драго ми је што имам прилику приказати овакву врсту рада у Тузли и подијелити са својим суграђанима кроз шта сам пролазио протеклих годину дана. Све емоције, погледе и тишину. Умјетност је та која је одувијек помицала границе и уклањала баријере између људи у свим аспектима живота, стога се надам да и ова изложба има моћ потакнути људе на размишљање о било којем сегменту, а поготово тематику којом сам се бавио кроз свој дипломски рад, каже Марио за Фену.

– Увијек бих се волио вратити родном крају и Босни, али када осјетим да је вријеме за то. Највише сам поносан на своју упорност и што када ми је било најтеже и нисам био сигуран има ли смисла оно што радим нисам посустајао.

– Хтио сам скренути пажњу на људе треће старосне доби који су у једну руку маргинализовани и занемарени, а заправо су као дјеца и још више у потреби пажње и љубави, појашњава овај млади и перспективни фотограф.

Подсјећамо, Марио Илић је уједно и сниматељ и режисер. Један од његових најупечатљивијих филмова је “Making of Egzil” у којем је приказао особни живот босанскохерцеговачких репера. Као режисер овај 24-годишњи умјетник сарађивао је већ на веома озбиљним пројектима са Божом Врећом, Френкијем, Контром, Индигом и Соулом.

ИЗВОР: Моја БиХ