Када је Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине позвало стручњаке из дијаспоре да се пријаве за пренос знања у институције, јавне установе и академски сектор у БиХ у оквиру пројекта ‘’Дијаспора за развој’’, пројекта Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине и Владе Швицарске, у партнерству са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) и Међународном организацијом за миграције (ИОМ), међу првима своју пријаву и биографију доставио нам је проф. др. Енес Канлић, члан Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука (БХАААС).

Проф. др. Енес Канлић оставарио је успјешну каријеру ортопеда и трауматолога у САД-у. Шеф је Клинике за ортопедију и трауматологију, Левел I Центра у Аризони у Chandleru, у УСА. Члан је највећих ортопедских свјетских удружења, те аутор многобројних стручних и научних чланака из области ортопедије и трауматологије.

Своје богато знање и искуство проф. др. Енес Канлић подијелио је са Клиником за ортопедију и трауматологију УКЦ Тузла, као институцијом пријема, гдје је свакодневно одржавао стручна предавања за љекаре и специјализанте клинке.  Сваки дан током свог боравка заједно са колегама имао је “Grand Round” гдје су се презентовале теме, проблеми са којима се свакодневно његове колеге на УКЦ Тузла сусрећу али и рјешења, приступи који се могу примијенити код пацјената који су били подвргнути оперативном захвату током боравка др. Канлића.

Током  свог боравка у УКЦ Тузла проф. др. Канлић, са оперативним тимом Клинке за ортопедију и трауматологију извео је три операције које раније на овој клиници нису биле рађене.

Такође је са оперативним тимом извео и оперативни захват рјешавања прелома кости поступком остеосинтезе. Ријеч је о оперативном поступку, новом у БиХ, којим је код пацијента који је имао повреду прелома пубичне и крстачне кости изведена остеосинтеза предњег дијела карлице плочицама и вијцима, те извршена фиксација стражњег дијела карлице помоћу вијака минимално инвазивном техником кроз мале резове и под контролом рендгена.

Да је свој боравак у БиХ искористио максимално у сврху преноса знања, говори и чињеница да је своје вечерње изласке др. Канлић посветио специјализантима медицине који су захваљујући опуштеној атмосфери имали прилику да разговарају и добију додатне одговоре на своја питања. Студенти медицине Медицинског факултета такође су имали прилику да науче од др. Канлића како се организује едукација и специјализација у Сјеверној Америци.

У БиХ често долази, каже да га је БиХ  “ишколовала” те сходно томе осјећа потребу да врати нешто својој домовини. У БиХ је за своју душу, а тамо је за живот и рад. Истиче да је економија и систем у САД  такав да квалитетном кадру дозвољава да се искаже што је незамијенљиво.