Предузеће „Една Металворкинг“ из Приједора, још је једна успјешна компанија основана у јануару 2014. године инвестицијама из дијаспоре са основном дјелатношћу трговина металном робом, уређајима и опремом за системе гријања. У кратком периоду предузеће остварује значајан пословни успјех и од 2016. године мјења основну дјелатност из трговачке у производну специјализовану за производњу станица за гријање. Након три године успјешног пословања компанија данас запошљава 30 стручно обучених радника машинског образовања у производном погону у склопу „Пословног инкубатора“ у Приједору.

Предузеће „Една Металворкинг“ се бави производњом станица за гријање. Постојећи производи (станице за гријање) су за једну групу купаца полупроизвод који у непромјењеном облику постаје дио финалног производа а за другу групу купаца је то готов производ.

Услуге које  предузеће  тренутно нуди су:  машинска ЦНЦ обрада, услуге израде металних конструкција по цртежима и жељама купца, производња станица  за гријање, те услуге заваривања иноxа са најновијом техником, апаратима и квалификованим МИГ, ТИГ, МАГ вариоцима и  заваривање цијеви за велике притиске.

Власник компаније је рођен у Приједору 1981. године те је због ратних дешавања морао напустити Приједор и започети свој даљи живот у Њемачкој. Са жељом да реализује своју пословну идеју у родном граду и да на тај начин да допринос граду кроз запошљавање нових радника, својим пословним повезивањем и искуством из Њемачке, успио је ту идеју спровести у дјело и обезбиједити тржиште за производе „ЕДНА Металворкинг“.

На питање о односу власти у БиХ према инвеститорима из дијаспоре, у предузећу кажу да када би се вратили уназад  један значајан временски период, заиста би се могло рећи да однос власти у БиХ према инвеститорима из дијаспоре није имао ни негативних нити позитивних одраза, временом се то мјењало на срећу на боље тако да је власт препознала жељу БиХ дијаспоре да улажу у Босни и Херцеговини. Међутим, још увијек  постоји одређена несигурности, а највише од стране БиХ дијаспоре. Несигурност се највише огледа у нестабилној односно несређеној политичкој ситуацији у земљи као и несугласице у регији, кажу у овом предузећу.

Што се тиче препрека инвестирању у БиХ, у компанији кажу да се на препреке може наићи увијек и свугдје а не само у БиХ. Ко је спреман да улаже и ствара боље, првенствено за себе и своје раднике, а потом за заједницу – било ужу или ширу – налази и начин да све препреке успјешно свлада. Предност инвестирања у БиХ поготово за дијаспору највише се налази у томе што људи који желе уложити у БиХ познају већ менталитет људи из овог поднебља и притом лакше проналазе начин да знања и способности која су стекли у свом раду у дијаспори лакше и на квалитетнији начин пренесу на наше људе.

Фирма „ЕДНА Металворкинг“ много полаже на школовање младих. Уговором о организацији практичне наставе ученика Машинске школе за школску 2018/2019.годину омогућили су одржавање практичне наставе за 7 (седам) ученика Машинске школе Приједор.

Током одржавања практичне наставе колектив фирме „ЕДНА Металворкинг“ жели свим полазницима да омогући што квалитетнију обуку тако да након завршетка школовања град Приједор може да понуди  радну снагу привредним субјектима која ће моћи одговорити свим захтјевима металне струке. Међутим, у компанији наглашавају, да од државних институција немају никакав вид новчане потпоре која би се односила на обуку младих људи. Додају да би такође и приступ јавним фондовима била корисна подршка која би се одразила на раст и развој предузећа а самим тим и раст и развој како уже тако и шире заједнице.

Порука коју представници ове команије шаљу је: Помозимо једни другима да би заједно успјешније расли.