Везано за упите исељеништва и повремене објаве у медијима у погледу пројекта ”Дијаспора за развој” који се имплементира у Босни и Херцеговини,  у циљу објективног информисања јавности, Министарство за људска права и избјеглице БиХ доноси сљедеће саопштење:

Пројекат ”Дијаспора за развој” се реализује у оквиру Меморандума о разумијевању потписаног 17.05.2017. године између Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, Швајцарске Конфедерације, коју заступа Федерални уред за вањске послове путем Швицарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ) коју представља Амбасада Швицарске у Босни и Херцеговини, Развојног програма Уједињених нација у Босни и Херцеговини (УНДП) и Међународне организације за миграције (ИОМ) која дјелује преко своје Мисије у Босни и Херцеговини.

Предсједништво Босне и Херцеговине је дало сагласност за потписивање овог Меморандума својом одлуком број 01-50-1-1643-46/17 од 10.05.2017. године.

Приједлог за закључивање Меморандум утврдило је Вијеће министара Босне и Херцеговине на 96.сједници одржаној 28.03.2017. године

Сврха потписаног Меморандума о разумијевању је да олакша и унаприједи сарадњу између страна потписница са циљем стварања повољног окружења за укључивање исељеништва у развој Босне и Херцеговине.

Општи циљ пројекта је допринијети побољшању социо-економских прилика и перспектива за жене и мушкарце у Босни и Херцеговини, као и унапређењу њиховог квалитета живота кроз снажнију сарадњу са исељеништвом. Пројекат се реализује у периоду од децембра 2016. до децембра 2020.године.

Све активности које се реализују у оквиру пројекта ”Дијаспора за развој” кореспондирају са циљевима и активностима утврђеним у документу ”Политика о сарадњи са исељеништвом” коју је Вијеће министара усвојило на 99. сједници одржаној 18. 04. 2017. године (”Службени гласник БиХ” број: 38/17), те као такве уједно представљају и реализацију програмских задатака Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

Институционални партнери у реализацији пројекта су: Министарство за људска права и избјеглице БиХ и Министарство вањских послова БиХ, док су корисници пројекта различите институције у БиХ на свим нивоима власти, јединице локалне самоуправе у БиХ, организације у исељеништву, академско исељеништво, пословни субјекти из исељеништва и Босне и Херцеговине, привредне коморе, регионалне и локалне развојне агенције.

Пројекат се састоји од три компоненте:

Компонента 1: Јачање оквира политика и институционалних капацитета што укључује израду Оквирне стратегије сарадње са исељеништвом, пренос знања из исељеништва у јавни сектор у БиХ, јачање капацитета других институција за сарадњу са исељеништвом, побољшану комуникацију са исељеништвом путем интерактивног wеб портала и годишњих конференција са исељеништвом, истраживање Мапирање дијаспоре из БиХ идр.

Компонента 2: Јачање капацитета локалних власти да се повежу са исељеништвом, осигурају квалитетније услуге исељеништву и олакшају учешће исељеништва у локалном економском развоју што подразумијева укључивање исељеништва у локалне развојне стратегије, јачање капацитета јединица локалне самоуправе за сарадњу са исељеништвом и суфинансирање локалних пројеката уз учешће исељеништва.

Компонента 3: Подршка преносу знања и заједничким инвестицијама између исељеништва и приватног сектора у БиХ што подразумијева подршку преносу знање и вјештина из исељеништва у приватни сектор у БиХ у циљу заједничких инвестиција, подршку старт-уп предузећима уз учешће исељеништва, те подршку директном инвестирању исељеништва.

Министарство за људска права и избјеглице БиХ не располаже са финансијским средствима из пројекта ”Дијаспора за развој”. Пројектна средства се користе према компонентама пројекта  директно путем УНДП и ИОМ, као имплементатора пројекта.