Први привредни скуп Бх. заједнице у Грацу, који је организовало Босанско академско друштво Аустрије, окупио је бројне угледне особе из пословног и академског живота, као и из дијаспоре.

Како су саопштили организатори, овај догађај је кључан корак у јачању пословних веза између Босне и Херцеговине и Аустрије, с фокусом на стварање нових прилика за сарадњу, инвестиције и развој.

На скупу су се представили панелисти Армин Алијагић, лидер организације “Наша перспектива”, која ангажује бх. дијаспору у развојним пројектима, Алмин Пауновић, регионални директор девет хипермаркета Интерспара и Велдин Мурић, дугогодишњи савјетник бх. фирми.

Осим њих, присутни су били Јасмин Салиховић, ИТ стручњак компаније ДCCС ГмbХ, Денис Чавкић, менаџер и члан Босанског академског друштва, професор Драго Талијан, представник Алумни асоцијације Машинског факултета у Бањој Луци, Лејла Отановић, амбасадорица Техничког универзитета у Грацу за Босну и Херцеговину те почасни конзул Босне и Херцеговине у Штајерској др. Јорг Хофреитер. Скуп је привукао велики број бх. компанија које су кроз активно учешће препознале важност умрежавања и сарадње с аустријским тржиштем.

Главни циљ догађаја био је размјена знања, искустава и контаката, што ће служити као основа за будуће пословне пројекте и јачање економских веза између двије државе.

Предсједник Босанског академског друштва Аустрије Сирађ Духан је напоменуо на важност овог скупа за изградњу дугорочних пословних веза. “Овај догађај јасно показује колики потенцијал постоји за сарадњу и развој. Кроз умрежавање и заједнички рад имамо прилику обликовати економску будућност, од које ће обје земље имати користи”, изјавио је Духан.

Посебну пажњу је изазвала презентација УСАИД-овог видеоматеријала о Босни и Херцеговини као новој пословној дестинацији, која је додатно подстакла дискусију о потенцијалима регије.

У плану су и сљедећи привредни скупови у Грацу, који ће, како су саопштили из Босанског академског друштва у Аустрији, сигурно допринијети дугорочном јачању економске сарадње Босне и Херцеговине и Аустрије.

Из Босанског академског друштва Аустрије су поручили да ће наставити пружати подршку пословној заједници у њиховим настојањима да изграде нове мостове између ове двије државе.

Извор: Klix.ba