УСАИД пројекат “Диаспора Инвест” и Бит Алијанса су успјешно закључили шестомјесечни едукацијски програм Академије за пословни и друштвени утицај ДиаЛаб, која је дијелом ширих активности јачање сарадње између босанскохерцеговачке дијаспоре и локалних компанија на преносу добрих пракси управљања и сарадње са заједницом у којој послују. Завршни скуп на Требевићу је био прилика и за осврт на позитивне иницијативе ИТ компанија, али и  могућности сарадње са исељеништвом.

“Завршетком овогодишњег програма DiaLab – Business and Social Impact Academy, направили смо још један важан корак ка јачању сарадње између бх. дијаспоре и локалне ИТ индустрије. Овај пројекат је јасно показао да дијаспора није само извор знања, већ и кључна снага која нам омогућава да будемо конкурентни на глобалном тржишту. Бит Алијанса ће наставити с иницијативама које омогућавају дугорочно повезивање и развој, с фокусом на стварање одрживих и стратешких програма који ће осигурати континуирани раст ИТ сектора у Босни и Херцеговини”, изјавио је Дамир Маглајлић, директор Бит Алијансе.

“DiaLab Social Impact Network је настао као иницијатива која окупља велики број организација које раде на томе да дијаспору стимулишемо да утiче на друштвени и економски напредак у БиХ. Из те Мреже је настала и иницијатива за ову Академију, коју подржава УСАИД путем пројекта ‘Диаспора Инвест’. Предавачи из дијаспоре су кроз неколико мјесеци дијелили своја знања и праксе. У свјетлу посљедњих трагичних догађаја и поплава, препознајемо колико је важно да сви дајемо свој допринос заједници. Ту можемо рачунати на нашу дијаспору”, казао је Алијагић.

“Дијаспора је одиграла кључну улогу у отварању западних тржишта за Босну и Херцеговину, што је било пресудно за развој ИТ индустрије. Наши људи су успоставили контакте у иностранству, омогућивши да наша индустрија постане конкурентна на глобалном нивоу. Посједујемо базу стручњака, вриједне људе и радну етику обликовану западним стандардима, што нам је омогућило да врло брзо испунимо захтјеве тржишта. Отварање тих прилика значајно је убрзало развој ИТ сектора. Наша сарадња с дијаспором мора бити дугорочна, структурирана и стратешка, како би се искористио сав потенцијал који она пружа”, поручила је Амина Карић, потпредсједница операција у компанији Authority Partners и предсједница Управног одбора Бит Алијансе.

Кроз пројекат DiaLab – Business and Social Impact Academy, учесници су стекли нова знања и искуства кроз менторство, радионице и директну сарадњу с експертима из дијаспоре, што је отворило нове могућности за будуће пројекте и умрежавање.

 

Извор: Klix.ba