У периоду између 2. и 17. октобра 2024.године, у оквиру програма Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине ”Пренос знања стручњака из исељеништва у јавне институције и установе у Босни и Херцеговини”, ангажована су три стручњака из области пољопривредних наука на Пољопривредно-прехрамбеном факултету Универзитета у Сарајеву:

• Проф.др. Ђенита Хаџиабдић Guerry, стручњакиња у области шумарске фитопатологије и молекуларне биологије са Института за пољопривреду Универзитета Tennessee, САД;
• Проф. др. Сеад Шабанаџовић, стручњак у области фитопатологије, редовни професор у Заводу за биохемију, молекуларну биологију и фито патологију, Државни универзитет Миссиссиппи, САД;
• Проф. др. Аднан Шишић, стручњак у области органске пољопривреде и еколошке заштите биљака, научни сарадник/постдокторант са Универзитета у Каселу, Њемачка.

Ангажовани стручњаци су кључни говорници на Међународној научно стручној конференцији пољопривреде и прехрамбене индустрије коју организује Пољопривредно прехрамбени факултет у Сарајеву у периоду од 9. до 11. октобра 2024.године. Њихов ангажман на преносу знања укључује и пренос најновијих научних сазнања из својих области, одржавање радионица, интеактивних сесија и практичних демонстрација, менторство и савјетовање за истраживаче, професоре и студенте, као и подстицање и подршка истраживања и увезивање са научним установама у земљама пријема и др.

Министар за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, др. Севлид Хуртић, такође је учествовао на Међународној конференцији о пољопривреди и прехрамбеној индустрији 9.10.2024.године, на којој су ангажовани стручњаци кључни говорници. У свом обраћању је истакао значај укључивања стручњака из босанскохерцеговачке дијаспоре, који својим знањем и искуством могу допринијети развоју пољопривреде у земљи. “Босна и Херцеговина има огроман потенцијал у својој дијаспори. Успјешни стручњаци из различитих области, међу којима је и пољопривреда, могу значајно допринијети развоју Босне и Херцеговине. Наша улога је да обезбиједимо платформу и омогућимо да се то знање пренесе у институције и привреду Босне и Херцеговине,” казао је министар Хуртић.