Босанско академско друштво у Аустрији уприличило је манифестацију поводом обиљежавања 835 година од потписивања Повеље Кулина бана у Дипломатској академији у Бечу.

Овај догађај, који слави најстарији очувани документ босанске државности, постао је традиционално окупљање Босанки и Босанаца, као и пријатеља Босне с циљем подизања свијести о историјским везама између Босне и Аустрије.

Уз богати културно-умјетнички програм, ове године друштво је обиљежило и 30 година од оснивања Босанског академског друштва у Аустрији. У склопу манифестације уручене су награде за студенте, научнике и умјетнике који су постигли изванредне резултате у 2024. години.

На овогодишњој свечаности, почасно чланство у Босанском академском друштву Аустрије додијељено је великом пријатељу Босне и Херцеговине: бившем високом представнику у БиХ Др. Wolfgangu Petritschu, као и бившем предсједнику Републике Хрватске Др Стјепану Месићу.

Petritsch је казао:

“На неки начин, Босна је моја друга домовина. Када видим квалитет умјетника и научника, имао бих жељу да босански политичари буду подједнако квалитетни као босанска музика, умјетност и наука”.

Предсједник Босанског академског друштва Сирађ Духан нагласио је важност очувања босанске историје и културне баштине.

“Овом приликом заједно славимо нашу богату историју, али настављамо градити мостове између Босне и Аустрије кроз академску, културну и друштвену сарадњу. Позивамо све Босанке и Босанце, те пријатеље наше земље, да нам се придруже у овим нашим настојањима”, навео је он.

Поводом катастрофалних поплава у Босни и Херцеговини, Босанско академско друштво у Аустрији одлучило је, из солидарности с унесрећенима, сва средства прикупљена од улазница и добровољних прилога донирати хуманитарној организацији Помози.ба.

 

Извор: Клиx.ба