Настављајући добре праксе и активности са босанскохерцеговачким исељеништвом, Министарство за људска права и избјеглице БиХ је 2023. године путем Јавног позива додијелило грант подршке јединицама локалне самоуправе за имплементацију Политике о сарадњи с исељеништвом. У низу позитивних прича које су настале захваљујући средствима Министарства, те креативности и залагањем локалних заједница, издваја се  Опћина Јајце. Наиме, ова општина угостила је дјецу из дијаспоре у љетној школи “Свој на своме”, која је намијењена дјеци и младима из дијаспоре, а има за циљ пружити јединствено искуство дружења уз учење босанског језика, упознавање босанскохерцеговачке културе и традиције, те стварање трајних пријатељстава и веза са мјестом поријекла.

У циљу афирмисања привредног потенцијала наше земље и његовања веза са Босанцима и Херцеговцима који данас живе ван граница БиХ,  Опћина Травник је реализовала манифестацију ‘Дани дијаспоре’ која је одржана од 28.07.2024. до 04.08.2024. у Травнику. Уприличене су позоришне представе, промоције књига, различите изложбе, округли столови и радионице.

Тродневни камп за младе под називом „Слушајмо срцем свој град“ који је трајао од 26.7. до 28.7.2024. године организовала је Опћина Кладањ у партнерству са НГО „и-дијаспора“ Кладањ, ЈП „Караула“ д.о.о. Кладањ, Спортским савезом опћине Кладањ, италијанском невладином организацијом „ЦИСП“ и КУД “Младост” Кладањ. који је ове године окупио 56 учесника из БиХ, Данске, Њемачке, Италије и Аустрије. Манифестација је имала за циљ да повеже дјецу БиХ и дијаспоре, да се упознају, размијене искуства и да кроз едукативне радионице и спортско – рекреативни садржај упознају свој завичај и нешто више сазнају о природном и културно-историјском богатству своје домовине.