Више од 100 предузетника из бх. дијаспоре у Њемачкој окупило се ове седмице у Берлину како би се повезивали, развијали стратегије и истраживали нове прилике за улагања у своју домовину. Догађај је организован уз подршку Владе САД-а и дио је сталног рада USAID-овог пројекта “Diaspora Invest” на јачању пословне сарадње између Босне и Херцеговине и њене дијаспоре.

Уважени чланови бх. дијаспоре у Њемачкој и партнери USAID-овог пројекта Diaspora Invest догађај су искористили за динамичну расправу о импресивним резултатима улагања у бх. компаније и приликама за повезивање и улагања у локалне компаније.

Представљене су и активности Пројекта, укључујући партнерство с 30 опћина широм БиХ како би додатно промовисали ангажман дијаспоре. Догађају је присуствовао и Дамир Арнаут, амбасадор БиХ у Њемачкој, поздравивши иницијативу за продубљивање веза између дијаспоре и домовине.

“Вријеме је да пишемо ново поглавље приче о Босни и Херцеговини, које ће нашу земљу приказивати као пословну дестинацију”, закључује Алијагић.

Њемачка, дом једне од највећих заједница бх. дијаспоре у свијету, непосредно је искусила привредну корист од бх. иновативности и предузетништва. USAID-ов пројект Diaspora Invest сада настоји искористити успјех, знање и вјештине стечене у иностранству за бржи и бољи економски развој БиХ.

Пројект је до данас подржао 66 нових компанија које су у земљи основали инвеститори бх. поријекла из Њемачке, а те компаније су уложиле више од 40 милиона КМ у БиХ, отварајући више од 850 радних мјеста широм земље.

Током панел дискусије, Амар Беговић, Елвир Бећировић, Амела Маља и Амра Кöтсцхау-Крилић, разговарали су о различитим аспектима одржавања пословних и друштвених веза између дијаспоре у Њемачкој и БиХ.

“Систематско увезивање је од стратешке важности за стварање предуслова за одржив повратак дијаспоре. Дијаспора игра важну улогу у стварању другачијег амбијента, гдје ће људи препознати нашу земљу као атрактивно мјесто за рад, живот и улагања”, изјавио је Амар Беговић, један од оснивача Circuit Business Consultinga, компаније која спаја западни Балкан и њемачко тржиште с фокусом на аутомобилску индустрију.

“Циљ нам је успоставити везе између Њемачке и БиХ кроз блиску сарадњу с реномираним домаћим компанијама из сектора производње намјештаја и унутрашњег дизајна које уживају одличну међународну репутацију. Та сарадња обогаћује културу обје земље и служи као извор нових идеја и иновативних рјешења. Уживамо радити с онима који поштују и задовољавају захтјеве њемачког тржишта, што укључује високе стандарде квалитета, одрживост, иновативан дизајн, функционалност и усклађеност с прописима”, појашњава Амела Маља из берлинске компаније Unique Factory.

На догађају је представљен и рад Bosnia and Herzegovina Futures Foundation, партнера скупа у Берлину, гдје су приказани позитивни резултати друштвеног ангажмана дијаспоре у БиХ.

Извор: Klix.ba