У Сарајеву је 06.јула 2024. године одржан 12. Конгрес Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине.  Ове године се конгрес одржао захваљујући партнерству и подршци Министарства за људска права и избјеглице БиХ.  На конгресу се испред Министарства за људска права и избјеглице БиХ обратила секретарка министарства Нина Мишковић и пружила подршку раду Конгреса.

На конференцији за медије су се обратили Денис Звиздић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, и Хасан Шеховић, предсједник Свјетског савеза дијаспоре и БиХ. На конгресу су присуствовали делегати из 20 земаља у којима живи бх. дијаспора. Мото конгреса је био: “Заједно за европску Босну и Херцеговину.” Говорило се о значајном утицају бх. дијаспоре на Босну и Херцеговину, као и на земље у којима дијаспора живи. Такође, резултати су показали како се бх. дијаспора асимилује у свако друштво брже него иједна друга.

Високи представник Кристијан Шмит је послао писмо подршке Свјетском Савезу Дијаспоре и подржао одржавање Конгреса и пут Босне и Херцеговине ка Европској Унији.

На Конгресу је донесена одлука да ће ново руководство Савеза чинити:

  • Хасан Шеховић – предсједник
  • Жељка Шећербеговић – подпредсједник
  • Амир Грабић – 2. подпредсједник
  • Васвија Сафић – секретар

Такође, у оквиру Конгреса  одржана су два панела. Први под називом “БиХ и ЕУ”, а други под називом “Идентитет и Матерњи језик”. Модератори панела су били Един Хајдер и Харис Халиловић, док је модератор цјелокупног конгреса била Александра Тољ.