ЈЕДНА СИ ЈЕДИНА – БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА!

ШТУТГАРТ – Поводом завршетка школске 2023/2024. године у допунским школама БиХ, у недјељу, 30. јуна 2024. године, у Штутгарту је одржана традиционална манифестација Једна си једина – Босна и Херцеговина!

ИДЕНТИТЕТ И МАТЕРЊИ ЈЕЗИК У ДИЈАСПОРИ
Тросатни програм манифестације одушевио је све присутне. Почео је интонирањем химне Босне и Херцеговине, након које је услиједила Панел дискусија, на тему: Идентитет и матерњи језик у дијаспори. Панелисти су били професорице: Азра Хоџић-Кадић из Беча, Самра Мујанић из Констанза, Алма Хоџић из Франкфурта и Ајдина Бешић из Штутгарта, а разговор са њима модерирао је Харис Халиловић, предсједник Савеза ДШ БиХ.
Услиједио је програм полазница и полазника босанских школа из Штутгарт – Норда, Sindelfingena, S-Wangena, Aalena и Франкфурта. Програм у Штутгарту обогатили су и увеличали, и најмлађи чланови КУД-а „Млади бисери“ из Штутгарта, као и музичари, Мишо Мандић, Мухамед Агановић, Зоран Фејзагић, књижевник Ризван Ризвић и многи други.

Централни догађај на манифестацији „Једна си једина – Босна и Херцеговина“ у Штутгарту било је проглашење најбољих литерарних и ликовних радова ученика и ученица за школску 2023/2024. годину приспјелих на традиционални конкурс Савеза, о теми „Моја, твоја, наша Босна и Херцеговина“.
НАЈБОЉИ ЛИТЕРАРНИ РАДОВИ
Према одлуци стручног жирија којим је предсједавала професорица Ајдина Бешић, прво мјесто у категорији литерарних радова подијелила су три рада, „Јесам ли Британац или сам Босанац“ чији је аутор Дино Пашић (15), ученик Допунске школе БиХ Лондон, Велика Британија, „Слобода и мир“, чији је аутор Деен Громилић (13), Допунска школа БиХ Лондон, Велика Британија и „Босно моја“ чији је аутор Харун Нухић, ученик другог разреда из Sindelfingena у Њемачкој.

Друго мјесто подијелили су радови: „Завичају мој“ Селвера Муратовића и „Моја, твоја, наша Босна и Херцеговина“ Адема Нухића“ ученика петог разреда из Sindelfingena (Њемачка), а треће радови Лејле Чајић, Хибе Нухић (Sindelfingen) и Сумејје Мухић, ученице трећег разред из Wolfraтshaуsena, у Баварској.

НАЈБОЉИ ЛИКОВНИ РАДОВИ

На конкурс Савеза за најбоље ликовне радове ученика и ученица стигло је више од 100 радова из цијелог свијета. Према одлуци стручног жирија, прво мјесто освојили су: Сара Абаџија (14), полазница Босанске школе Sonderberg (Данска) чији су учитељи Медина Абаџија и Един Казић и заједнички рад ученица и ученика Босанске школе у Франкфурту, друго Ведад Кадић из Аугсбурга (Босанске школа Минхен, одјељење Лаим и Сара Мујић, ученица шестог разреда из Босанске школе Штутгарт-Норд), а треће Амар Ризвановић из Sindelfingena и Сара Ајановић из Штутгарта.