Успјешно је завршена и друга школска година током које се у неколико словенских основних школа одвијала допунска настава босанског језика и културе.

Пројект је покренут прије двије године уз напоре и труд Босанског академског друштва у Словенији (БАДС) и у сарадњи са словенским Министарством образовања и како је најављено, наставља се захваљујући ентузијазму и преданости професора босанског језика и књижевности.

Предсједник друштва, Едвин Дервишевић, каже да је циљ одржати и развијати љубав према Босни и Херцеговини међу младим генерацијама.

– Дјеца која разумију културу из које долазе, лакше прихватају разноликости. Циљ нам је да дјеца поријеклом из БиХ кроз учење свог језика и културе за себе нађу стабилно мјесто у словенском друштву – каже Дервишевић.

У току су и преговори БАДС-а са Филозофским факултетом Универзитета у Љубљани о креирању курикулума како би босански језик кроз неколико година постао и оцјењивани изборни предмет.

До тада, БАДС ће учинити све што је у моћи босанских академика у Словенији да се настава босанског језика одржава и даље, у што већем броју школа, саопштено је из БАДС-а.

Извор: Вијести.ба / Фена