Севдах збор Роса,  који дјелује у оквиру КУД Роса из Љубљане, друштва за промоцију босанско-херцеговачке културе одржао је концерт у Умагу на Тргу 1. маја.

Концерт је био у оквиру смотре бошњачке културе у Истри коју већ 19. пут организује Национална заједница Бошњака Истре.

 

Присутне је поздравила Мерсада Мима Борић у присуству предсједника Сенада Пршића, а смотру је отворио градоначелник Умага Вили Бассанесе, који је нагласио значај културе за очување идентитета те истакао да је Умаг град различитости које су уједно богатство града.

 

Водитељице програма Мирна Бановсек и Маја Кнежевић су истакле да Севдах збор Роса окупља 27 чланица, различитих професија, старости и народности, а са ширег подручја Љубљане, које прије свега повезује љубав према музици, а посебно према севдаху и севдалинци, пјесмама које се пјевају гласом и душом. Збор од почетка успјешно води и припрема аранжмане Саса Чано, првак Љубљанске опере.

Збор је извео 17 пјесама, међу којима су: С оне стране Пливе, Мој дилбере, Из камена вода текла, Гондзе ружо, Разбоље се шимшир лист итд, те по први пут пјасма Земљо моја.

Пјесму “Мила мати шаљи ме на воду” је Збор превео на словеначки језик и успјешно је представио на концерту.

 

Чланице збора Нина Пантиц, Маја Мустеданагић и Ивана Поробић су читале стихове о Босни Мака Диздара, Бранка Чопића и Исмета Бекрића.

Одушевљена публика у Умагу је након концерта наставила дружење са збором на тргу тако да је то био прави “ Севдах под палмама “.

 

Севдах збор Роса наредни наступ има у петак у Љубљани на Празнику глазбе.