У сриједу 13.09.2013. године у хотелу Зеница одржан је први Пословни форум зеничке дијаспоре који је окупио бројне стручњаке из БиХ и дијаспоре, представнике јавних институција, локалних заједница, приватног сектора, едукативних установа те пројектне партнере који су размјенили искуства и представити своје резултате након дугогодишњег успјешног рада.

Град Зеница је потписао Меморандум о сарадњи између Града Зеница и Америчке агенције за међународни развој USAID, за Пројекат „Diaspora Invest”. Пројекат доприноси мобилизацији и повезивању дијаспоре, са актерима из јавног, локалног, невладиног и приватног сектора у Босни и Херцеговини.

„USAID пројекат Diaspora Invest је петогодишњи пројекат Америчке владе који има за циљ управо да активира ресурсе дијаспоре у циљу економског развоја Босне и Херцеговине. Пројекат је у ствари наставак већ раније имплементираног пројекта који је завршен прошле године у марту и који је помогао преко 160 инвеститора из дијаспоре који су свеукупно инвестирали преко 50 милиона и отворили преко 1.500 нових радних мјеста“, рекао је Армин Алијагић, предсједник НВО Наша перспектива.

„Град Зеница је једна од тридесет локалних самоуправа која је ево прошла на овом јавном позиву Дијаспора тако да учествујемо у пројекту са 100.000 марака. Данас ћемо имати панел-дискусију гдје ћемо размјенити искуства и једноставно радити на мапирању дијаспоре. Град Зеница је познат као примјер добре праксе, ја то јако волим истаћи, јер ми већ шест година радимо и путем других пројеката и преко UNDP и преко Е-платфоме гдје смо путем Зеница Мееt UP-а довели многе пројекте у Зеницу. Ми смо добили BFC цертификат гдје смо створили повољно окружење за наше инвеститоре “, рекла је Маша Шкрбић, координаторица дијаспоре у Служби за локални економски развој града Зеница.

На Пословном форуму зеничке дијаспоре представљена су могућа достигнућа пројекта Diaspora Invest, укључујући теме из области развоја БиХ кроз пренос знања из дијаспоре, иновативних модела сарадње са дијаспором, институционалне сарадње и укључивања дијаспоре у локални развој.

„Сви контакти и сви овакви сајмови и овакви догађаји што се раде служе свим инвеститорима али исто тако и нама као произвођачима за успостављање контаката прије свега и самим тим се и отварају послови ако имамо заједничке интересе“, рекао је Фахрудин Шахманија, представник фирме ФЕметал Зеница.

Мисија USAID-а у Босни и Херцеговини, путем пројекта „Diaspora Invest”, пружа подршку развоју Босне и Херцеговине (БиХ) кроз ангажман њене многобројне дијаспоре. Бх. дијаспора броји најмање два милиона, махом у развијеним економијама Европе и Сјеверне Америке, што је чини једном од највећих у свијету у односу на становништво матичне земље. Ангажовањем своје дијаспоре, БиХ може имати користи од знања, ресурса и мрежа стечених у иностранству, како се таленат дијаспоре развија и потом поново ангажује у домовини.

Извор: зеницаинфо.ба