Стипендија, коју је додијелила Charles H. Best фондација, уручује се у знак сјећања на тог америчко-канадског научника, једног од суоткривача инзулина

Постдокторска истраживачица Марина Муса из Мостара награђена је Charles H. стипендијом за 2021. годину на Универзитету у Торонту.

Како се наводи у образложењу, стипендијом, односно престижном годишњом наградом одаје се признање изванредном постдокторском кандидату на Универзитету у Торонту, Donnelly Center за станична и биомолекуларна друштвено корисна истраживања.

Стипендија, коју је додијелила  Charles H. Best фондација, уручује се у знак сјећања на тог америчко-канадског научника, једног од суоткривача инзулина.

Муса се придружила лабораторију Andyja Frasera, професора молекуларне генетике у Donnelly Centeru, како би проучавала метаболизам паразита који инфицира цријева око милијарде људи широм свијета, углавном у сиромашним земљама гдје имају дуготрајне учинке на развој здравља. У међувремену, све већа резистенција паразита на постојеће лијекове значи да су хитно потребни нови.

Ова Мостарка истражује како бактерије у цријевима или микробиом доприносе инфекцији. Њен је циљ идентифицирати спојеве које производе бактерије које су кључне за опстанак паразита унутар цријева домаћина.

– Оно што проучавамо у бити је биолошка загонетка с домаћином, паразитом и микробиомом који утјечу једни на друге, казала је Муса.

Додала је како постоји много варијабилности и несигурности, а ово је велико охрабрење за наставак истраживања.

– Јако сам узбуђена кад видим камо нас овај пројект води у будућности, истакла је Марина Муса.

Преузето: MojaBiH