Пета конференција “Reconnecт”, усмјерена на пренос знања из босанскохерцеговачке дијаспоре, би ће одржана и ове године у Сарајеву.

Организација “Рестарт” која организује догађај, уз подршку УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”, овогодишње издање планира уз придржавање максималних мјера заштите због пандемије Ковид-19 те ограничења у броју учесника. Такође, планиране су онлајн презентације и повезивање са дијаспором широм свијета.

Организатори су поручили да ће евентуални потпуни прелазак на онлајн платформу овисити од епидемиолошке ситуације у аугусту, саопшено је из УСАИД Диаспора Инвест Активити.

“Циљ овогодишњег Reconnecta је покретање разговора о томе како превазићи економску кризу проузроковану пандемијом, те пренијети добре пословне праксе из свијета. Никада није била важнија улога дијаспоре у том процесу, јер нам они могу донијети искуства из различитих држава, шта требамо радити, шта требамо избјегавати и најважније од свега, гдје су то прилике наше земље”, поручила је директорица “Рестарта” Емина Захировић-Пинтарић.

За датум је изабран 13. аугуст, с обзиром да се “Reconnect” сада већ традиционално одржава дан прије почетка Сарајево Филм Фестивала, када је највећа концентрација посјета бх. дијаспоре у домовини. Велики број чланова дијаспоре ће се јавити онлајн путем.

“У фокусу конференције биће теме туризма и ИТ сектора, двије гране привреде на двије крајности пандемије, туризам као најпогођенији и ИТ сектор који је, на неки начин, прошао са најмање посљедица вријеме изолације и успоравања економских процеса. Једни од других имамо шта да научимо, да видимо како то раде фирме у БиХ покренуте од стране наше дијаспоре, али и да чујемо приче наших људи у великим свјетским компанијама”, додаје Захировић-Пинтарић.

Регистрација је службено отворена на страници Reconnect.ba, а организатори упозоравају да ће број пријава бити лимитиран, с обзиром на мјере заштите и сигурности учесника. Захваљујући мобилној апликацији GatherUp! EMP платформе – бх. ИТ компаније App Impact, те партнеру евента Бисноде, они који се пријаве имат ће прилику унапријед заказати Б2Б састанке с гостима из дијаспоре али и бх. подузетницима.

Апликацију је могуће преузети бесплатно за Android и иOS оперативне системе.