Након кратке и тешке болести 21. маја, у 48. години живота, изненада је преминуо истакнути књижевник и књижевни преводилац Беким Сејрановић.

Беким Сејрановић рођен је 1972. у Брчком, а од 1985. године је живио у Ријеци, гдје је завршио поморску школу, а затим и кроатистику. Од 1993.године је живио у Норвешкој. У Ослу је на Историјско-филозофском факултету магистрирао јужнославенску књижевност.

Сејрановић је радио као судски тумач и књижевни преводилац, предавао је норвешки за странце, писао и објављивао прозу.

Аутор је књиге кратких прича „Фасунг“, романа „Нигдје, ниоткуда“, „Љепши крај“, „Сандале“, „Твој син Хаклебери Фин“ и „Дневник једног номада“.

Један је од најчитанијих и најталентованијих босанскохерцеговачких писаца, а за роман “Нигдје, ниоткуда” Сејрановић је 2009. године добио награду “Меша Селимовић”. Ова награда се додељује за најбољи роман објављен на подручје Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије и Црне Горе. Његови романи и кратке приче превођени су на више страних језика.

Беким Сејрановић ће остати упамћен као један од најталентованијих аутора који су се појавили у региону у 21. веку али и као дивна, племенита особа и велики пријатељ који је радо виђен на свим књижевним догађајима у региону.