УСАИД Пројект “Диаспора инвест” провео је истраживање о посљедицама пандемије КОВИД-19 на дијаспорске инвестиције, у које су укључени одговори 32 компаније покренуте захваљујући инвестицијама босанскохерцеговачке дијаспоре.

– Те 32 компаније су из различитих крајева БиХ, а 50 посто учесница у истраживању припадају различитим секторима прерађивачке индустрије и то 12,5 посто туризму, 12,5 посто пољопривреди, а остатак ИТ сектору, сектору енергетике и другим дјелатностима. Нешто мање од трећине испитаних компанија је у потпуности фокусирана на међународна тржишта, док их је 50 посто једнако фокусирано на домаћа и страна тржишта, појашњавају за Фену из УСАИД Пројекта “Диаспора Инвест”.

Оно што им је заједничко јесте чињеница да су покренуте на иницијативу дијаспоре, а на основу разноликости учесника и сектора из којих долазе, а извјештај настоји дати генерални пресјек перцепције тренутног стања економије и компанија од стране њихових власника/руководећих лица.

– Исти број запослених као 2019. године планира задржати 18 од 32 компаније, а 10 их се намјерава повећати. Само четири планирају смањити број запослених. Исти ниво улагања као 2019. године планира задржати 13 од 32 компанија, десет их планира увећање, а девет смањење улагања. Нешто мање од пола их очекује дјеломичну промјену пословања, а седам их очекује значајне промјене у овом сегменту, додају.

Када је ријеч о очекивањима за подршку, у финансијском сегменту половина их примарно очекује подршку у суфинансирању плата и доприноса, више од половине очекује подршку у сегменту набавке сталних средстава, а више од 1/3 очекује подршку у приступу средствима за одржање пословања.

– Половина анкетираних, односно 50 посто компанија очекује техничку подршку у провођењу мјера које реализују различити нивои власти, 46 посто их очекује савјетодавање за приступ додатном финансирању, 18 посто подршку у управљању дуговима, а 12,5 псто очекују правну подршку и подршку при оптимизирању управљања финансијама, стоји у извјештају о проведеном истраживању.

УСАИД Пројект “Диаспора Инвест” биљежи и благи раст броја апликација у оквиру посљедњег Позива за подношење захтјева за додјелу бесповратних средстава, који је проведен у току марта и априла, што упућује на то да су компаније посветиле већу пажњу алтернативним изворима финансирања и подршке, него што је то иначе случај, те да је бх. дијаспора, унаточ новонасталој ситуацији, и даље заинтересована да инвестира у земљу поријекла.

– Инвестиције бх. дијаспоре остају један од кључних покретача локалне економије, те подаци из овог истраживања упућују да компаније покренуте овом врстом улагања не планирају изаћи из посла, масовно отпуштати раднике или одустајати од зацртаних планова. То је добра и важна порука, стоји у закључку истраживања.