Дана 16.03.2020. године, градоначелник Града Живинице је у свом кабинету потписао уговоре са 22 младе особе које су оствариле право на подршку у локалној иницијативи “Програм развоја предузетништва и подршка оснивања предузећа (Старт-aп)” на подручју Града Живинице.

Овај програм већ три године обезбјеђен је средствима из Буџета Града Живинице тако да је за реализацију поменутог пројекта обезбијеђено 100.000,00 КМ за наведене старт-aп иницијативе, а све у сврху развоја предузетништва и самозапошљавање младих људи на подручју нашег Града.

Ова иницијатива је подржана кроз пројекат Дијаспора за развој, који је пројекат Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швајцарске, у партнерству са УНДП БиХ и ИОМ БиХ.

Поред финансијске подршке сви учесници остварују право кориштења опремљеног канцеларијског простора у пословном инкубатору Града Живинице у трајању од 12 мјесеци.

Такођер, када су у питању досадашњи Старт aп пројекти, за ове три године вежу се позитивна искуства, јер до сада на подручју Града Живинице постоји око 80 Старт-уп пројеката који су се показали изузетно успјешним, што доказује чињеница да су почели запошљавати и нове упосленике у својим бизнисима, те намјеравају и проширити своје пословање. То се показало тачно по дефиницији у економији, да за три године људи почну већ ширити свој бизнис и запошљавати нове људе.

Како истиче градоначелник, овај пројекат се показао као најбољим за пружање прилике младим људима да остају и опстају на територији како Града Живинице, тако и на подручју Босне и Херцеговине, те да стварају нове вриједности. ”Задовољство ми је говорити о Старт-уп пројектима и искористио бих прилику да честитам новим Старт-aперима који су данас потписали уговоре са Градом Живинице. Град Живинице је прије три године један међу првим градовима у Босни и Херцеговини који је кренуо са оваквим пројектом. Пројектом давања прилике младим људима и то се показало заиста позитивним. Показало се да млади људи желе да искористе прилику која им треба да они опстају и остају на територији државе Босне и Херцеговине.

Град Живинице већ има око 80 Старт-ап пројеката, дакле 80 младих људи који су отворли свој бизнис. Прије тога смо прилагодили могућност отварања Старт-aпова тако да смо и у Центру за бизнис омогућили отварање обрта за два сата. Данас смо потписали нова 22 Старт-уп пројеката, а оно што је посебно важно истаћи јесте да већ три године Старт-уп пројекти које смо потписали несметано раде и развијају свој бизнис до те мјере да сад траже могућност проширења на Д.О.О. ”, казао је градоначелник Самир Камењаковић, те додаје да се преко Центра за бизнис прате млади људи који полако прелазе на више облике пословања и запошљавања.