Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац примио је  у Сарајеву амбасадорицу Њемачке у БиХ Маргрет Уебер с којом је разговарао о рјешавању статуса деташирних радника из БиХ у Њемачкој у новонасталим околностима узрокованим епидемијом коронавируса.

Наиме, министар Кошарац информисао је амбасадорицу Уебер да око 2.000 радника из БиХ тренутно ради на реализацији уговорених послова у Њемачкој, те да имају ограничено вријеме боравка и рада у тој земљи. Како је истакао, одређеном броју тих радника, који су се затекли у Њемачкој на почетку пандемије коронавируса, истекла је виза или радна дозвола и принуђени су да се враћају у БиХ, а на њихово радно мјесто треба да буду упућени нови радници, који су усљед новонасталих околности у томе онемогућени.

Осим тога, ЕУ је затворила своје границе и онемогућила улазак држављана земаља које нису чланице ЕУ, чиме је радницима из БиХ онемогућен одлазак на рад у Њемачку. Министар Кошарац навео је да додатни проблем представља чињеница да је одјел за визе у Амбасади Њемачке у БиХ, због појаве коронавируса, 17. марта обуставио свој рад, понишио све заказане термине и онемогућио издавање виза.

Амбасадорица Уебер информисала је министра Кошарца да деташмани могу бити продужени у редовним процедурама. Како је појаснила, компаније којима су додијељени деташмани треба да се обрате надлежним локалним службама за странце у Њемачкој са захтјевима за продужење радне дозволе или боравка радника у овој земљи, након чега ће се поменуте службе обраћати надлежној агенцији за рад у Њемачкој.

Амбасадорица Уебер изразила је спремност Амбасаде Њемачке у БиХ да се укључи у рјешавање овог проблема, те поручила да се привредне коморе Републике Српске и Федерације БиХ и Спољнотрговинска комора БиХ могу директно обратити Амбасади Њемачке у БиХ у циљу рјешвања проблема деташираних радника из БиХ.

Извор: Моја БиХ