Удружење „Business Woman of BiH“ повезује жене из БиХ у Аустрији – од студентица до пензионерки. Главни циљ је, кажу оснивачице, јачање позиције и промоција жена подузетница у Аустрији и БиХ.

„Business Woman of BiH”, је платформа за размјену информација и умрежевање жена које у Аустрији желе градити каријеру, а чији главни циљ дјеловања је, јачање позиције и промоција жена подузетница у Аустрији и БиХ.  Иницијаторке идеје су пословне жене босанскохерцеговачког поријекла, које су из потребе за квалитетним информацијама покренуле платформу за размјену искустава на матерњем језику, што је онда прерасло у формално удружење, које сада већ и практично заступа интересе чланица, каже предсједница Лејла Тињић-Заимовић:

„Удружење својим чланицама пружа подршку кроз едукације, умрежавање, размјену знања и искустава и једноставно мотивира жене да преузму водеће улоге. Чланице имају могућност и за промоцију својих услуга и производа, а приватно нам је непроцјењива платформа за моралну подршку“. Удружење има за циљ да постане главна интернационална платформа за пословно умрежавање подузетница босанскохерцеговачког поријекла.

Регистровано прије три године, удружење је већ успјело окупити бројне жене разних профила и искуства. Чланице су правнице, адвокатице, докторице, ИТ-експерти, менаџерке и консултантице, али и студентице и пензионерке. “Управо у тој разноликости лежи снага удружења, јер се размјењују искуства и нуди подршка из разних области пословања”, каже Тињић-Заимовић.

Са циљем умрежавања удружење тако сарађује и са другим организацијама сличног типа као што су ПWН Виенна – Professional Women’s Network, Удружење пословних жена у БиХ или пак УН-Wомен Гуилд, те учествује на разним другим сличним дешавањима и фестивалима: Фестивалу савремене жене у Тузли, Данима подузетништва жена, округлом столу на тему јачања женског лидерства у БиХ, или нпр. Бизнис салону на тему Female entreprenuership and Digitalisation.

Панел дискусија “Woman in Business: Making it in Austria” понудила је платформу за интернационално умрежавање, те могућност да се чују искуства жена које су већ оствариле успјешну каријеру у корпоративном свијету. Разговарало се о изазовима и о томе како доћи до топ позиција, те оснажити и мотивисати жене да преузму водеће улоге, да буду аутентичне, да се изграде у врсне менаџерице и лидерице и буду инспиративни узори.

„На путу изградње интернационалне каријере или властитог бизниса у интернационалном окружењу или у страној држави, наићи ћемо прво на изазове увјетоване културолошким разликама, на примјер начином комуникације, односом према хијерархији, перцепцијом моћи, изградњом повјерења, начином управљања временом, начином преговарања и доношења одлука, односом према ризику и слично”, прича Надина Градашчевић, интернационална консултантица за развој бизниса и лидерских вјештина.

Аустријска култура се одликује вриједностима попут систематичности, оријентиcаности на чињенице и извршење задатака, фокусираности на стручност, дугорочност и одрживост док се босанскохерцеговачка култура и друге сличне културе одликују опет фокусираношћу на изградњу односа, флексибилношћу, емпатијом и прилагодљивошћу.

“Неки од изазова за менаџерице и подузетнице из Босне и Херцеговине, Хрватске и из држава које су примарно оријентиране на изградњу односа су директнија комуникација, дугорочно планирање времена, те јаснија подјела између пословних и приватних аспеката живота. Често се дешава да се понашање аустријских колегица или пословних партнера опише као дистанцирано и хладно, и ту већ имамо први изазов у изградњи повјерења, а које је основа за успјешно пословање. Различитости у културама, друштвеним и економским системима и условима рада могу бити изазов, али требамо тежити ка разумијевању истих, а не интерпретацији или генерализирању”, каже Градашчевић, која иза себе има дугогодишње искуство професионалне савјетнице, те менаџерице у области инвестицијског банкарства и експерта за тржиште капитала.