Данас је у просторијама Привредне коморе Републике Српске одржан скуп “ДиаЛаб: Жене предводнице у укључивању дијаспоре”, који је окупио преко 50 представника и представница малих бизниса, цивилног друштва и академске заједнице.
Организатори конференције били су Хексагон Стартуп Десигн и Влада Сједињених Америчких Држава путем УСАИД-овог пројекта “Диаспора Инвест”, уз подршку Подручне коморе Бања Лука и Америчке трговачке коморе у БиХ (АмЦхам). Скуп је отворила Маја Миљевић, директорица Хексагона.
“Велико нам је задовољство што је Бања Лука препозната као дом успјешних прича жена-предузетница у различитим секторима, због чега смо и домаћини данашњег догађаја. Изузетно је важно да говоримо о потенцијалу који има бањалучка дијаспора, људи који живе ван граница ове земље и који могу својим знањем, искуством и пословним везама помоћи развој локалних иницијатива, како пословних, тако и оних друштвених. Изузетно нам је важно што је данас са нама УСАИД који већ дужи низ година ради на ангажовању дијаспора у различитим аспектима развоја. Важно је да смо покренули разговор о посебности улоге жена на том путу”, поручила је Миљевић.
Данашњи скуп у Бањој Луци представља пето по реду ДиаЛаб сесију, након више одржаних у Сарајеву и Мостару, а које као централне теме стављају посебности одређених питања када је у питању укључивање дијаспоре.
“Данашња ДиаЛаб сесија једна је у низу радионица које Влада САД-а, кроз УСАИД-ов пројект Диаспора Инвест, одржава широм Босне и Херцеговине, спајајући успјешне људе из дијаспоре с домаћим подузетницима како би размјењивали знања, стварали нове пословне мреже и сарађивали. Одушевљени смо што је у фокусу данашњег догађаја снажна улога жена у пословном свијету и покретању економског и друштвеног развоја како ван БиХ тако и овдје”, поручила је Добрила Боба Вукмановић, пројект менаџер УСАИД-а.
У оквиру програма, учесници и учеснице имали су прилику чути више о примјерима добре праксе. Андреа Ђерман, Милица Јовичић, Слађана Тривић, Дарија Станковић и Весна Пуцар Грубор представиле су своје пословне иницијативе.
“Врло битно јесте да напоменемо да сву наше саговорнице махом успјешне серијске предузетнице, и неке од њих имају више компанија које су покренуле, а које успјешно раде и у иностранству, и у БиХ. Морамо да споменемо да се ради и о великом запошљавању људи, као и о развоју иновација и нових производа што и јесу покретачи сваке економије и друштва. Желимо да покажемо да је улога жене у друштву вишеструка и мотивишемо све младе жене да изаберу пут да буду своје, развијају успјешне пословне моделе у цијелом свијету, а на крају дају велики допринос свом граду и држави из које потичу”, појашњава Миљевић.
Недим Хамзић из АмКхам-а, једног од суорганизатора данашњег скупа, поручио је да је врло важно да се овакве приче препознају.
“Ми смо ту да будемо подршка свим добрим идејама, свима којима треба менторство и умрежавање на том путу. Чланице АмКхама долазе из цијеле земље и драго нам је видјети да смо препознати по иницијативама које подржавамо и покрећемо. Бања Лука је још једном показала да је сјајан домаћин и да имамо много шта научити из примјера подузетница које су говориле на данашњем догађају. Ово треба бити само још један корак даље и вјерујем да ће УСАИД кроз активности ‘Диаспора Инвест’, али и ми кроз АмКхам, дати квалитетне повратне информације и наставити подржавати добре идеје попут ове”, закључио је Хамзић.
Izvor> klix.ba