Поводом информације која је објављена у босанскохерцеговачким медијима да су Министарство цивилних послова Босне и Херцеговине и компанија SANDOZ потписали Уговор о донацији којим ће Сандоз донирати Босни и Херцеговини 22.800 таблета Hydroxychloroquine Sulphate, који је у медијима представљен као „један од најефикаснијих лијекова у лијечењу Ковид-19“, угледни стручњаци из области епидемиологије и чланови Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и науке (BHAAAS) овим путем демантују горе наведену информацију као непотпуну и дјелимично тачну.

Према званичној информацији коју је 25.4.2020. године објавио U.S. FDA (Уред за храну и лијекове) не постоји лијек који је одобрен нити за превенцију нити за третман КОВИД-19 укључујући и Hydroxychloroquine Sulphate. Истовремено стручњаци наглашавају да овај лијек не само да нема потврђеног корисног дејства, већ може бити веома опасан. Hydroxychloroquine се може користити у клиничким испитивањима уз наглашавања могућих нуспојава и уз јасну сагласност пацијента/породице.

Hydroxychloroquine се годинама користи за третман маларије, реуматичног артритиса и системског лупуса. Идеја да је лијек потенцијално користан за третман КОВИД-19 је базирана на лабораторијским експериментима које су показале такву могућност. Међутим, још увијек се не може доказати да овај лијек има сличан ефект у људском организму за лијечења КОВИД 19. Из истих разлога, до данас се ни један лијек не може званично користити за лијечења КОВИД 19 осим као експерименталан прије него прође ригорозне фазе студирања на људима.

Од 16. марта до 21. априла 2020. године објављено је укупно седам студија у вези с кориштењем Hydroxychloroquina на људима. Да не идемо у детаље, за све студије је заједничко да нема јасног доказа позитивног ефекта нити препоруке за кориштење. Напротив неки од ових студија су објавили већу смртност асоцирану с кориштењем овог лијека. У Француској, Бразилу и Шведској су зауставили експерименте с овим лијеком због учесталих нуспојава, стога се чудимо да су државне институције БиХ тако брзоплето потписале уговор о овој донацији, те да су медији објавили информацију да се ради о „једном од најефикаснијих лијекова у лијечењу Ковид-19“.

Овај лијек може изазвати низ нуспојава, а прије свега су релативно честе срчане аритмије посебно код врло болесних пацијената. Тренутно доктори у УСА овај лијек користе само на болесницима у клиничким испитивањима, али с много мање елана него почетком пандемије. Ово је тренутни став респектабилних свјетских здравствених организација које се баве овим горућим питањем. Знање о болести је динамично и тек у зачетку јер је болест нова. Наравно, будућа експериментална истраживања могу демантирати ове налазе.

Овај став чланова Секције медицинских наука BHAAAS темељи се на званичним препорукама од стране:WHO ( World Health Organization) – Свјетска здравствена организација
US CDC (Center for Disease Control and Prevention) – Центар за контролу и превенцију болести САДUS FDA ( Food and Drug Administration) – Уред за храну и лијекове САД
ECDC (European Center for Disease Control and Prevention)- Европски центар за контролу и превенцију болести

Преузето: БХАААС