Представници Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице БиХ, Кемо Сарач, помоћник министрице и Ана Јуди Галић, шефица Одсјека за статусна питања и информисање исељеништва су дана 03.05.2019. године у Амбасади Босне и Херцеговине у Ослу одржали састанак са представницима организација исељеништва у Краљевини Норвешкој.

Састанак је организован уз подршку амбасадора Недима Макаревића, који је од преузимања дужности амбасадора у Краљевини Норвешкој изузетно ангажован на подршци свих активности организација дијаспоре из Босне и Херцеговине, како у њиховом међусобном увезивању, тако и на успостављању веза са Босном и Херцеговином.

Састанку су присуствовали представници Савеза бх. удружења  у Норвешкој, Норвешко Босанско-херцеговачке привредне коморе, Мреже босанских жена у Норвешкој, организација младих,  допунских школа и други угледни појединци.

Презентован је рад Сектора за исељеништво и активности на којима се тренутно ради. Фокус састанка је био на темама међусобног увезивања и јачања сарадње са исељеништвом, изради стратегије сарадње са исељеништвом, преносу знања, допунској настави и другим темама које су делегирали представници дијаспоре.

Током дискусије, учесници састанка су имали прилику да постављају питања представницима Сектора за исељеништво Министарства за људска права и избјеглице БиХ и разговарано је о многим темама од интереса за исељеништво.

Састанак је оцијењен као изузетно користан и учесници су изразили задовољство што су упознати са активностима државе Босне и Херцеговине усмјереним према исељеништву. На крају је закључено да је ово само основ за даљу сарадњу и да ће се што прије кренути у реализацију конкретних пројеката.

Треба истаћи да састанак не би могао бити реализиран без подршке Амбасаде БиХ у Краљевини Норвешкој и амбасадора Недима Макаревића, Миралема Бечировића, предсједника Савеза бх. удружења  у Норвешкој, Мује Хамзића, предсједника Управног одбора Норвешко Босанско-херцеговачке привредне коморе, Џенане Мрзић, предсједнице Мреже босанских жена у Норвешкој и Фадила Диздаревића, као и представника организација младих и свих других учесника састанка.