Данас,10.06.2024. године, у Грачаници, Министар за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине др. Севлид Хуртић, потписао је Меморандум о сарадњи у области исељеништва са представницима 16 градова и опћина/општина из цијеле Босне и Херцеговине.

Значај исељеништва је све већи, а томе у прилог говори да већи број исељеника задржава снажну везу са Босном и Херцеговином, нарочито према локалној заједници, што се очитује у жељи и интересу за допринос економском и друштвеном развоју.

”С поносом истичемо да смо већ остварили партнерство Меморандумом са 43 јединице локалне самоуправе на територији цијеле Босне и Херцеговине. Међутим, наша мисија се наставља, те тежимо потписивању Меморандума са свим градовима и опћинама у Босни и Херцеговини како бисмо додатно ојачали везе и повећали ефикасност наше садашње и будуће сарадње. Потписивањем Меморандума о сарадњи из области исељеништва остварује се међусобна сарадња и заједнички интерес између Министарства и јединица локалне самоуправе, а све да се допринесе реализацији активности предвиђених Политиком о сарадњи са исељеништвом, као и реализацији активности у вези са свеопћим унапријеђењем сарадње са исељеништвом, пружањем квалитетнијих услуга исељеништву и укључивању исељеништва у развој Босне и Херцеговине, казао је Хуртић.”

У пракси се показало да је сарадња са исељеништвом посебно важна, учинковита и видљива када се одвија на локалном нивоу. То је ниво власти који ефикасније и директно остварује сарадњу која резултира обостраном користи, а која се огледа кроз додјелу грант срадстава и путем пројеката које Министарство закључује са међународним организацијама.

Додао је Хуртић, да Министарство додјељује грантове подршке јединицама локалне самоуправе за имплементацију политике о сарадњи са исељеништвом, те овом приликом позвао је све јединице локалне самоуправе да учествују на Јавним позивима, те самим тим аплицирају на квалитетним пројектима за грант средства.