Познату Сарајку Илијану Ваван, бившу директорицу Касперскy Лаб за Европу, а сада дио тима VMRay, њиховог њемачког конкурента, европски портал Channel Partner Insight је сврстао у 30 најутицајнијих жена у технолошкој индустрији.

Како пише рестарт.ба Илијана се може похвалити с 25 година искуства у технолошкој индустрији радећи на руководећим позицијама за свјетске софтверске гиганте, не само за Касперскy Лаб, већ и за Oracle, Microsoft, Kontron, Saba Software, Juniper Networks.

С организацијом Рестарт је разговарала о самом именовању, изазовима с којима се сусретала као жена у индустрији која се сматра типично мушком, о ИТ индустрији и БПО потенцијалима Босне и Херцеговине.

Именовање међу 30 најутицајнијих жена у индустрији за Илијану је значајно, али то није једина потврда њеног успјеха и дугогодишњег рада.

“Channel Insight је врло цијењен портал и бити сврстана у њихову листу најутицанијих жена у индустрији је велика ствар. Колико ми то значи за каријеру, не знам, јер сам већ направила каријеру којом сам задовољна и поносна, али свако додатно признање годи и сигурно има позитиван утицај на будућност” истиче Илијана.

Након двије године на позицији генералне директорице за Европу водећег свјетског софтверског гиганта у области сајбер сигурности, одлучила је да пређе код њиховог конкурента, њемачку фирму VMRay.

Изазови с којима се сусретала радећи у индустрији која се сматра типично мушком индустријом и на позицији која се сматра природнијом мушкарцима, нису је обесхрабрили да храбро корача напријед и ниже успјех за успјехом.

“Суочавала сам се с многим изазовима, нарочито у почетку моје каријере када сам се бавила чисто техничким послом и кад многи клијенти нису могли да вјерују да једна млада и лијепа жена може да буде ИТ консултантица” каже Илијана.

“Но човјек се навикне на све, па и на то. Ја сам једноставно схватила да, да бих успјела, морам бити у свему пуно боља од мојих мушких колега и да је моје најбоље оружје у борби за то признање, моје знање, образовање и мој вриједни рад који једнога дана мора донијети резултате. И тако је и било. Данас сам углавном свуда прихваћена као равноправна или надлежна особа којој људи долазе по савјет и за помоћ у рјешавању њихових стратешких проблема. Цијењена сам од људи који високо котирају у нашој индустрији, а и шире.

Иако жене данас имају много више прилика да напредују на пословној хијерархијској љествици, многе жене немају довољно снаге и подршке да пробију стаклени плафон и искористе све своје капацитете.

Илијана сматра да Босна и Херцеговина има јако пуно предности и јако мало мана у односу на државе у којима је живјела и да ми можемо отићи из Босне, али не може Босна из нас.

“Предности су природна богатства и љепоте, рудници, минерали, богатство водом и сумом, предност је народ који је, без обзира сто нас зову глупи Босанци, безброј пута доказао да је паметан, вриједан и способан. Предност је географски положај, близина мора и планина, скијање и купање истовремено, предност је богата хисторија, предност је клима. Предност је образовни систем који је, срећом, још увијек великим дијелом утемељен на систему бивше Југославије које је из тог свог образовног система изнијела изузетне стручњаке који су високо цијењени широм свијета. БиХ има само једну ману а то је њено политичко уређење и корупција која је у толикој мјери узела маха да је постала препрека самој себи”, наводи она.

Наводи да је управо то главни разлог зашто су Босанци и Херцеговци, Босанке и Херцеговке много успјешније у другим државама него у својој.

“Управо зато сто им те државе дају шансу коју им БиХ не даје. Узмите Њемачку као примјер. Мислим да је то послије или уз Америку земља с највећем бројем Босанаца и Херцеговаца. Сви ти људи, без обзира на којој се позицији налазе су овдје јако цијењени као вриједни и квалитетни радници и врло су тражени. Зашто? Па зато сто их нико не поставља на позиције по фамилијарним, кумским и пријатељским везама, него чисто и искључиво по квалитету њиховог рада. Овдје није важна ни нација, ни религија, ни фамилијарно поријекло, овдје се људи постављају на позиције искључиво властитим резултатима. Овдје се цијени квалитета, а Босанци и Херцеговци га имају. У БиХ се та квалитета нажалост не цијени. У БиХ влада непотизам”, казала је.

Илијана сматра да је Босна и Херцеговина одлично подручје за развој ИТ индустрије. Наводи да у Босни и Херцеговини постоји релативно мали број ИТ компанија, али оне које постоје су изузетно добре.

“Ја сам изузетно успјешно сарађивала с фирмом Authority Partners која је по мени најуспјешнија фирма у БиХ. Larnaco из Бања Луке, који ми је био партнер с Касперским, је исто тако јако добра и квалитетна фирма. Јако ме радује што примјећујем да се број ИТ компанија свакодневно повећава што је јако добро за цјелокупну ситуацију у БиХ. Познајем пар наших људи, као сто су Муамер Бабајић и Еди Чустовић који живе у иностранству, али неуморно улажу у развој ИТ сектора у БиХ, што је за сваку похвалу”, наводи Илијана.

С обзиром да се све више говори о развоју нове индустрије пословних сервиса (Business Services Center (SSC), Business Process Outsourcing (BPO), Information Technology Outsourcing (ITO), Research and Development (R&D)) у БиХ, Илијана наводи да су потенцијали људских капацитета огромни, те да је потребно врло мало улагања за IT Outsourcing i R&D. Такођер сматра да су то и разлози због којих би се нпр. Нијемци одлучили да инвестирају у Босну и Херцеговину.

“Ја сам прије неколико година, док сам радила за њемачки Контрон, била на прагу отварања једног таквог центра у Сарајеву, али је Контрон нажалост управо у том тренутку ушао у финанцијске проблеме па нам тај пројекат није успио. Но то не значи да сам ја потпуно одустала од те идеје, с новом фирмом постоје нове могућности. А најбољи доказ да је Outsourcing врло успјешан у БиХ вам је фирма Authority Partners, која, предвођена Амином и Тариком Карићем, већ дуго година успјешно производи софтwаре за многе велике калифорнијске фирме”, закључује Ваван.

И на крају поручује свима који мукотрпно граде своје каријере, оно што би и сама себи савјетовала на почетку каријере: “Не осврћите се на коментаре некомпетентних и завидних људи”.

 

Извор: Клиx.ба