О смањењу броја мјера намијењених спречавању ширења коронавируса, али и о Босанцима и Херцеговцима у Аустрији, за Н1 говорио је амбасадор БиХ у Аустрији Кемал Козарић.

– Аустрија је само за овај мјесец дана изгубила 400.000 радника, и незапосленост је 12,6 посто, но влада је обезбиједила помоћ реалном сектору за ова три мјесеца, те су одлучили да се крене са отварањем објеката јер неће моћи убудуће покрити те трошкове, истакао је.

Наводи да сви који су због забране морали престати да раде, могу да се обрате влади и да је процедура једноставна.

– Приватници су највећим дијелом су и погођени – туризам, хотели… На примјер у Тиролу сви су ресторани затворени. Такођер у Тиролу имамо и проблем јер се ту налази 90 људи из БиХ, и Кризни штаб у Републици Српској дао сагласност за долазак тих људи, а ФБиХ је већ раније дала сагласност, тако да ћемо ових дана покушати организовати излазак наших људи из Тирола јер већ дуго чекају на тај потез, нагласио је Козарић.

Говорио је и о томе колико се људи обратило за неки вид помоћи Амбасади БиХ у Аустрији.

– Из Беча су изашла два аутобуса, са око 90 људи. Такођер 120 је на списку који су изразили жељу да крену према БиХ. Ти људи су изгубили посао, имали привремене послове и то је њихово уставно право да се врате у своју домовину и свако ко има одговарајућу путну исправу има на то право. Јављали су се студенти, којима је Удружење бизнисмена у два наврата сакупило средства те им је подијељено. Неки од наших студената имају повремене послове а сада су изгубили те послове увођењем мјера и затварањем радњи, тако да има један број студената који се тешко носе материјално, рекао је амбасадор Козарић.

 

Преузето: Моја БиХ