У организацији Општине и Развојне агенције Жепче, у четвртак, 07.11.2019. године, одржана је конференција “Дан пословне дијаспоре Жепче 2019“ с циљем да се охрабри пословна дијаспора, инвеститори, предузећа и локалне заједнице да заједно раде на локалном развоју.

“Дан пословне дијаспоре Жепче 2019. године” завршни је догађај пројекта „Раст заједно с дијаспором“, а подржан је у склопу пројекта “Дијаспора за развој (Д4Д)”, који је пројект Министарства за људска права и избјеглице БиХ и Владе Швицарске, у партнерству с УНДП-ем БиХ и ИОМ-ом БиХ.

У оквиру “Дана пословне дијаспоре Жепче 2019” презентоване су успјешне пословне предузетничке приче из дијаспоре, и одржана панел дискусија на тему “Улога дијаспоре у локалном економском развоју”. Такођер потписан је и Меморандум о сарадњи у подручју исељеништва између Општине Жепче и општина Стари Јанковци и Товарник из Републике Хрватске. Циљ потписивања Меморандума је успостава сарадње између три стране потписнице, којом су предвиђена заједничка дјеловања у подручју исељеништва и унапрјеђења свеукупне сарадње с исељеништвом Општине Жепче.

Догађају су присуствовали представници Владе Швајцарске, шеф међународне помоћи Амбасаде Швајцарске Патрицк Егли, сарадница у Влади Швајцарске Азра Шаренкапа, замјеник резидентне представнице УНДП-а Сукхроб Кхосхмукхамедов, менаџерка Д4Д пројекта Мерима Авдагић, помоћник министрице за људска права и избјеглице БиХ Кемо Сарач, као и представници свих нивоа домаћих власти, привредника из дијаспоре и локалне заједнице.

Током својих излагања сви говорници сложни су у оцјени да је потребно уложити много више рада и труда како би дијаспора постала значајан фактор економског просперитета БиХ.

Кемо Сарач, помоћник министрице за исељеништво, истакао је да кроз пројекат “Дијаспора за развој” Министарство за људска права и избјеглице покушава да изгради институционалне капацитете за сарадњу са исељеништвом, те да кроз остале програме подршке инвеститорима из дијаспоре дођу до остварљивих резултата инвестирања у Босну у Херцеговину.

Иначе, манифестација “Дан пословне дијаспоре Жепче 2019” је други по реду догађај који се организује с циљем успостављања боље и дугорочније везе с дијаспором те омогућавања размјене знања и искуства у свим областима живота, а посебно у области економског развоја. Намјера је да у будућности овај догађај прерасте у пословно-инвестицијску конференцију која би се одржавала на годишњем нивоу.