У Копенхагену је суботу 22.2.2020. године одржана прва Смотра културе и школства у Данској. Организатор је био Одбор бх. учитеља у Данској.

У препуној спортској дворани Ханстед школе у Копенхагену окупио се велики број ученика допунских школа и њихових родитеља, наших грађана који живе у овом граду, али и другим градовима Данске. Манифестацији су присуствовали и гости из Енглеске Норвешке, Шведске и Босне и Херцеговине.

У богатом културно-умјетничком програму учествовали су Дјечији хор из Оденсе, КУД Севдах из Сондерборга, Женски хор Искре из Копенхагена, Хор жена Бехар Оденсе, фолклорни ансамбл Севдах из Сондерборга те рецитатори из допунске школе из Оденсе. Наступила је и Нина Хебиб Шабић умјетница на флаути уз пратњу гитаре Омера Верема.

Прву смотру је отворила Јасна Хасанбашић предсједница ОБХ, која је присутне упознала са програмом ове манифестације. Присутнима су се обратили и представница Амбасаде БиХ у Копенхагену, министар културе и спорта ХНК као и гошћа из Енглеске Дина Мехмедбеговић Смитх.

Књижевница Медиха Омеровић Смајловић рецитовала је своју пјесму Кап, а рецитаторска секција је рецитовала двије пјесме под називом „Босна“ и „То је моја Босна“ аутора књижевника Везува Башића Баше. Поред тога рецироване су пјесме Абдулаха Сидрана и Неџада Ибришимовића.

У припреми ове манифестација објављен је конкурс за најбољи дјечији литерарни и ликовни рад. Проглашени су и најбољи литерарни и ликовни радови, а добитницима су уручене пригодне награде. Комплетан програм био је пропраћен аплаузима присутних. На крају се мора истаћи да је организатор ОБХУ комплетну организацију смотре одлично припремио и реализовао.