У организацији Савеза босанскохерцеговачких удружења у Шведској БХРФ, Босанскохерцеговачког омладинског Савеза БХУФе и Босанскохерцеговачко-шведског савеза жена БХССЗ, уз подршку НБВ-а, у Вaранму ће се 16. новембра обиљежити Дан државности Босне и Херцеговине свечаном академијом и 24. Савезном смотром културе и школства.

Домаћин Савезне смотре је бх. удружење „БиХ“ Гиславед.

На свечаној академији о Босни и Херцеговини говориће бивши члан Предсједништва СФРЈ Богић Богићевић, европски парламентарац Јасенко Селимовић и писац и академик Абдулах Сидран. Истовремено, Резак Хукановић обавиће промоцију свог романа „Десета врата пакла“, а у програму ће учествовати и гости Бећир Чалук и проф. др Јасмина Талам.

– Ово је важан догађај за све нас, каже Кенан Јашарспахић, предсједник Савеза бх. удружења у Шведској. Академијом ћемо свечано обиљежити Дан државности Босне и Херцеговине, а 24. Савезном смотром културе и школства представићемо најбоље садржаје са наших регионалних манифестација. Биће то круна годишњег дјеловања, јер у Вeрнамо долазе најбоља бх. удружења у Шведској.

Међу њима су „Мост“ Вeстерeс, КУД „Златни бехар“ Арбога, „БиХ“ Норчепинг, „Бехар“ Гeтеборг, „БиХ“ Вaрнамо, „БиХ“ Гиславед, „Босна“ Борaс, „Љиљан“ Ландскрона, „Рубин“ Еслeв, БКФ „Сарајево“ Малмe, „Љиљан“ Вaxјо, „Босанска крајина“ Малмe и „Сарајево“ Норчепинг.

Око 500 учесника такмичиће се у три дисциплине: фолклор, хор и ритмичке игре. Њихов наступ пратиће чланови стручног жирија. Фолклорне и ритмичке игре оцијењиваће Сабахудин Брацо Хоџић, традиционале ношње др Светлана Бајић, а музику и хорове Зорана Гуја, Лејла Чаушевић Карачић и Занин Бербић.

Након манифестације биће одржана стручна предавања учесницима из области фолклора и етнологије. Др Светлана Бајић говориће о традиционалним ношњама народа БиХ, а Сабахудин Брацо Хоџић о играма народа БиХ.

У току смотре проф. др Јасмина Талам представиће своју књигу „Босанци у Шведској“, а новинар и публициста Бранко Томић књиге „Шведском Босна пробехарала“, „Олимпијски споменар“ и „Фудбалска ризница босанскохерцеговачког ногомета“.

Свој рад презентираће и Удружење наших пчелара у Шведској.

По завршетку за учеснике ће бити организована забава и дружење у просторијама удружења ”БиХ” у Гиславеду.