“Потребно је имати једну адресу, једна врата на која се може покуцати, платформу за размјену идеја, проток информација о дешавањима у земљи са константним ажурирањем података о потребама, могућностима активног дјеловања и укључивању дијаспоре у исту, те већ постојећим, као и будућим планираним пројектима.”

Босанскохерцеговачко-америчка академија наука и умјетности (BHAAAS) је непрофитна и неполитичка америчка организација која окупља високо етаблиране љекаре с најугледнијих америчких клиника, као и знанственике из области хуманистичких наука, писце и умјетнике.

BHAAAS је међународно афирмисана институција, чија је мисија ширење и развој науке и умјетности у бх. дијаспори у САД и Канади. Циљ јој је да повеже бх. научнике, умјетнике и појединце истакнуте у својим професионалним областима, као и да гради мостове сарадње с домовином. BHAAAS је, према чланству и активностима, највећа и најзначајнија организација академске дијаспоре Босне и Херцеговине. Основана је 2007. године у Сјеверној Америци и данас окупља око 230 истакнутих доктора наука и истраживача, професионалаца у различитим областима и умјетника бх. поријекла који живе, углавном, у Сјеверној Америци (Канади и САД), али и у Западној Европи.

На челу ове организације је др. Нирвана Пиштољевић која у разговору за наш портал наглашава да је огроман потенцијал наше дијаспоре и даље неискориштен. Реалну основу да се то промјени препознаје у новом институционалном приступу државе свом исељеништву као и чињеници да је исељеништво изузетно везано за Босну и Херцеговину и заинтересовано да допринесе њеном напретку у свим областима.

Како оцјењујете вашу сарадњу с Министарством за људска права и избјеглице БиХ? Имате ли неки приједлог за бољу сарадњу?

Сарадња Министарства са BHAAAS траје од првих сусрета BHAAAS у Сарајеву 2009. године. Тада је Министарство организовало конференцију за медије у ПСБиХ, која је била одлично посјећена. До петих годишњих сусрета BHAAAS у БиХ, Министарство није давало било какву финансијску подршку скупу, него само техничку, у виду организација конференција за медије у згради Парламентарне скупштине БиХ. Финансијска подршка Министарства за BHAAAS први пут је одобрена 2013. године те је настављена све до данас. BHAAAS је заиста поносан те неизмјерно захвалан Министарству за људска права и избјеглице на несебичној подршци наше организације и препознавању битности одржавања највеће научне конференције на Балкану, као и на самом партнерству.

Како гледате на успоставу интерактивне wеб платформе намијењене бољој комуникацији дијаспоре и матичне државе?

Управо то је био један од мојих конкретних приједлога у име BHAAAS-а, а који сам представила на округлом столу Министарства, који је организован 2016 године. Потребно је имати једну адресу, једна врата на која се може покуцати, платформу за размјену идеја, проток информација о дешавањима у земљи са константним ажурирањем података о потребама, могућностима активног дјеловања и укључивању дијаспоре у исту, те већ постојећим, као и будућим планираним пројектима.

Како дијаспора може конкретно помоћи БиХ у њеном развоју?

Оквир у којем дијаспора може дјеловати кроз учинковиту улогу развојних процеса овиси о њеном интересу, могућностима и капацитетима. Неки представници дијаспоре се укључују кроз помоћ из емотивних разлога без да траже било шта заузврат. Дијаспора и домовина морају отворити путеве сталне комуникације и дијалога, у областима образовног, економског, друштвеног, културног и научног дјеловања, јер је то оно гдје можемо безусловно помоћи. Ова земља и даље посједује особе из дијаспоре с изузетним талентима, које неријетко прозивамо успјешним Босанцима и Херцеговцима, и заиста то и јесу, јер су свјетски познати иноватори, дипломате, хуманитарци, доктори, научници. Хајде да тим особама заиста то и покажемо и дамо шансу да помогну домовини у ономе чему су најбољи.

Да ли знате податак да је дијаспора од 1998. године до данас послала у БиХ око 20 милијарди КМ, а да је већина тог новца потрошена као помоћ породицма? Мислите ли да се овај новац могао боље искористити, инвестирајући га у отварање нових радних мјеста и покретање нових инвестиција?

Ово ми звучи као сасвим логична информација, јер сам и сама била дио дијаспоре која је помагала своју породицу новчаним средствима. Осим улоге коју има, када је ријеч о пружању новчане подршке, дијаспора би могла пуно помоћи кроз директна страна улагања, покретати пословање и потицати подузетништво, имајући у виду да је већина исељеника, осим што је високообразована, исто тако и економски активна.

др. Нирвана Пиштољевић, предсједница BHAAAS-а