Сарајево, 24. маја 2017. године – Министрица за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац и предсједница Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука (BHAAAS) Душица Бабовић-Вуксановић потписале су Меморандум о сарадњи којим се дефинише сарадња и заједничко промовисање учешћа представника BHAAAS-а, али и цјелокупне научне дијаспоре БиХ у развојним и другим кључним програмима, пројектима и процесима у БиХ, у складу с недавно усвојеном Политиком сарадње с исељеништвом БиХ.

Министрица Боровац је рекла да потписивањем овог меморандума практично осигуравају реализацију једног од кључних задатака из Политике сарадње с исељеништвом, а то је сарадња с научном дијаспором, чији је допринос неизмјеран у развоју БиХ.

Изразила је задовољство што се овај меморандум потписује с Академијом чије досадашње резултате изузетно цијени, а која је по бројности, профилу чланства и проведеним активностима, највећа и најзначајнија организација академске дијаспоре БиХ у свијету.

– Поносни смо на чињеницу да Академија окупља око 320 истакнутих доктора наука, професионалаца у разним областима и умјетника бх. поријекла који живе у Сјеверној Америци, али и у западној Европи – навела је министрица.

Министарство за људска права и избјеглице овим меморандумом се ставља у функцију посредника између институција у БиХ на свим нивоима власти и наше научне дијаспоре ради размјене информација, искустава и подршке у трансферу знања.

– Сматрамо вас неодвојивим дијелом бх. друштва и најбољим амбасадорима БиХ у свијету – истакла је.

Предсједница BHAAAS Душица Бабовић-Вуксановић је рекла да је потписани меморандум само формализација већ устаљене сарадње и велике помоћи Министарства и министрице Боровац.

– Наша организација је базирана на волонтерској основи. Ми смо сви професионалци који покушавамо да вратимо својој матичној земљи нешто што смо од ње добили. Не можемо никада да се одужимо потпуно за све што смо добили из ове земље, што смо понијели са собом, јер смо добили више него што икада можемо вратити кроз наш рад и кроз овакву сарадњу – нагласила је Бабовић-Вуксановић.

Додала је да покушавају с повезивањем и с помоћи млађим људима, с успостављањем мостова.

– Ми доносимо оно што можемо, а то је наше знање и искуство и наше конекције – казала је Бабовић-Вуксановић.