БХ УК Нетворк је заједно са заступницом Aliciom Kearns и Свестраначком парламентарном групом (All-Party Parliamentary Groups-APPG) за Босну и Херцеговину организирао прославу Дана независности Босне и Херцеговине.

Манифестација је одржана у Парламенту Велике Британије (Jubilee Room), уз присуство великог броја британских парламентараца и лордова укључујући замјеницу предсједавајућег Доњег дома Dame Rosie Winterton, Lord Randall of Uxbridge Alicia Kearns, Bob Stewart, Wayne David, Martin Vickers, Afzal Khan, Fleur Anderson, Marco Longhi, Jim Shannon, Ian Levy, Saqib Bhatti, James Gray, Sarah Atherton, Margaret Ferrier, Wendy Morton, Roger Gale, Jane Stevenson, Shaun Bailey, John Spellar, као и представника Министарства вањских послова УК, Амбасаде БиХ и БХ УК Нетворка те други уважени гости.

Велик броја британских парламентараца на прослави Дана независности је потврда да је УК пријатељ наше земље.

Добродошлицу је пожелила патрон БХ УК Нетворка Alicia Kearns MP, предсједавајућа свестраначке парламентарне групе за Босну и Херцеговину. “Хвала што сте дошли данас да прославимо 31 годину независности Босне и Херцеговине. Велика је радост бити домаћин прославе Дана независности БиХ другу годину заредом. Надам се да је ово друга од још 31 прославе, али тако је лијепо окупити босанску заједницу у Парламенту ВБ јер ово је ваш парламент. Ви дајете тако огроман допринос нашој земљи у нашим заједницама, и једноставно је радост славити Дан независности БиХ. То је земља која зароби ваше срце, то је земља магије и љепоте и радости и људи који желе свима нама отворити своју културу и своју храну и своје друштво.” изјавила је Kearns.

У своме обраћању, амбасадор Босне и Херцеговине у Уједињеном Краљевству, Вања Филиповић, прије свега се захвалио домаћинима овог окупљања у британском парламенту, заступници Алицији Кеарнс, те БХ УК Нетворку, што су уприличили парламентарни пријем поводом 31. годишњице независности Босне и Херцеговине. Амбасадор Филиповић је истакао да је ово важан државни празник који је проткан позитивиним емоцијама и осјећајем националног поноса, али и туге над огромној људској и материјалној цијени коју су наша земља и њени грађани платили како би очували своју незавиност, суверенитет и територијални интегритет. Баш као што је то случај у Украјини, демократску вољу велике већине грађана који су гласали за независност Босне и Херцеговине и њен европски пут, покушали су угушити војном агресијом а онда и покушајем сегрегације грађана и народа, као и коначне подјеле територија и нестанка Босне и Херцеговине. На жалост, подсјетио је амбасадор, настојања да остваре те исте циљеве се и данас воде другим методама. Због тога, нагласио је амбасадор, грађани Босне и Херцеговине рачунају на континуирану подршку и пријатељство парламента и Владе Уједињеног Краљевства, коју су много пута до сада, као и данас, потврдили да наша земља има у Уједињеном Краљевству снажног пријатеља и партнера.

Присутнима се обратио и  др. Анес Церић, менаџер БХ УК Нетwорка. Уз подсјећање да је Уједињено Краљевство водећа земља на међународној сцени када је у питању подршка миру и стабилности у Босни и Херцеговини искористио је прилику да се захвали Aliciji Kearns, Свестраначкој парламентарној групи за БиХ и Влади Велике Британије за континуирану подршку како нашој домовини тако и босанскохерцеговачкој заједници на Острву.  “Неизмјерно смо сретни и поносни да наша заједница, која је преживјела геноцид и етничко чишћење и нашла уточиште у Великој Британији, данас слави Дан независности наше домовине у британском парламенту. Захваљујемо вам се на солидарности и подршци, то нам заиста много значи. Као мали гест наше захвалности, надамо се да ће вам се свидјети наши поклон који смо припремили за све присутне-филџан, кафу и баклаву како бисте се придружили Британским Босанцима и Херцеговцима широм УК-а који наздрављају у част Дана независности наше земље и размишљају о хиљадама људи убијених у геноциду и етничком чишћењу који више не могу да пију кафу са нама,” изјавио је др. Церић

Martin Vickers MP, изасланик Британске владе за трговину  за регију западни Балкан и потпредсједник АППГ  изразио је наду да ће се у наредном периоду повећати трговина и просперитет између наше двије земље: ”Сада је одлична прилика за британске компаније да инвестирају у Босну и Херцеговину и ширу регију. Моја улога је да их охрабрим и подржим у том циљу.  Има пуно посла који треба да се уради, радујем се раду са вама и предузећима са сједиштем у Босни и радујем се својој сљедећој посјети средином маја.”

Заступницу Fleur Anderson цјелокупна атомсфера на манифестацији је подсјетила на њене дане проведене у нашој домовини: ”Дивно је бити овдје и осјетити прекрасан окус Босне, као да сам се вратио у Бихаћ једући неко од тих пецива. Само да кажем да смо различите странке, али апсолутно уједињени у нашој подршци Босни. За вријеме рата живјела сам у Бањој Луци и 1999. године вратила сам се на годину дана са својом бебом и мужем да обновим села уз помоћ кршћанске помоћи, радећи и са ЕУ и апсолутно волим Босну. То је тако лијепа земља са тако дивним људима – хвала вам пуно што сте одржали ову манифестацију у Парламенту којом можемо прославити Босну и све што она јесте.”

Припреме за обиљежавање Дана независности идуће године су већ почеле.