Са žенама на челу компаније “Шугар он Топ” Аида Макаш се повезала кроз УСАИД-ов пројекат “Диаспора Инвест”

Крај је радног дана у Дохи. Босанка са адресом у Катару Аида Макаш, савјетница за финансије, укључује се путем Зоома и повезује са Сабином Муратагић-Даул и Едином Хаџић, žенама на челу компаније “Шугар он Топ” из Сарајева.

ОД СКИЦЕ ДО ГОТОВЕ ПРИЧЕ

Повезале су се у оквиру УСАИД-овог пројекта “Диаспора Инвест”, чији је циљ повезати успјешне чланове наше дијаспоре са брзорастућим старт-уп иницијативама у домовини. Разговарају о могућностима изласка на трžиште Блиског истока, дијеле своја искуства и размјењују информације.

Компанија “Сугар он Топ” једна је од прича насталих у времену пандемије. И док су економска гибања доносила свакодневне потешкоће и упозорења, Едина и Сабина су одлучиле направити искорак, покренути своју компанију и понудити потпуно нови сет услуга на босанскохерцеговачком трžишту.

– Наш тим чине професионалци у различитим сегментима текстилне и модне индустрије, маркетинга и производње. Одлучили смо се окупити како бисмо људима који имају концепт, пословну идеју, пруžили подршку да развију производе од скице до готове приче. То смо показали и кроз наш бренд “Орангетрее” производа за бебе који је постигао велики успјех у земљи и регији. На том примјеру смо показале шта добра стратегија и приступ могу направити, поручује Сабина.

 

Сабина и Едина су имале прилику радити са клијентима који су на различитим нивоима развоја и пословања.

– Сарађивале смо са младим дизајнерима који су имали мањак искуства у комуникацији са великим произвођачима и добављачима, с модним брендовима којима треба већа ефикасност да би опстали на трžишту, великим компанијама којима је потребна креативна подршка. У свакој фази развоја идеје се могу унаприједити, некад је боље имати вањску подршку која вам моžе отворити неке нове видике, додаје Едина.

ПРВА АДРЕСА

Компанија данас сарађује са водећим домаћим брендовима у текстилној индустрији, укључујући модне линије и компаније “Алма Рас”, “Превент”, “Дрескод”, “Ленатекс”, “Јагy Kариерс”, “Фемме” и многе друге.

– Пријавила сам се у Менторску мреžу Бизнис центра бх. дијаспоре како бих волонтирала дио свог времена на повезивању са подузетницама у БиХ. Ово је једно сасвим ново искуство, већ видим да имамо много шта да научимо једни од других, али и да се повеžемо, размијенимо информације, осигурамо контакте. Овдје у Катару постоји интерес за производе које пласирају компаније попут “Шугар он Топ”, посебно смо разговарали о свему што су представиле у линији за бебе “Оранџтри”. Мислим да је за излазак на међународно трžиште најчешће потребан поуздан дистрибутер и неколико добрих контаката. Наши људи широм свијета могу бити прва адреса на том путу, закључује Аида.

Преузето: Моја БиХ