Поводом 1. марта – Дана независности Босне и Херцеговине, у организацији КУД-а “Млади бисери”, у Штутгарту је, у суботу, 25. фебруара 2023. године одржана манифестација “Домовини с љубављу” којој је присуствовало више од 600 посјетилаца.

Већ од 19 сати, у popуlarnoj Туrn Вersammlуnghalle na Degerlochу није било слободног мјеста, а тражила се столица и мјесто више. Одлична организација и програм посвећен земљи Босни и Херцеговини почео је интонирањем химне наше земље, а затим наступом најмлађих чланова КУД-а “Млади бисери” кореографијом “Аџина шћи” за коју су награђени великим аплаузом. Баш као и њихове колеге и колегинице из средње и велике групе, за игре народа из БиХ и кореографије: Сарајка дјевојка, Сарајевско поље и Ибарски Колашин, које је са њима припремила госпођа Славица Јокић.

Програм је настављен рециталом о домовини који су извели полазници и полазнице Босанске школе Штутгарт-Норд: Емина Радововић, Харун АметЛарис ОмеровићАлина ХасановићЛејс Омеровић и Лејла Берић.

Аплаузом у Штутгарту поздрављени су и гости из Сарајева, представници Удружења Мали амбасадори Сарајево, Аднан Влајчић и Мохаммед Бећировић. У свом обраћању присутнима господин Влајчић је представио рад Удружења Мали амбасадори Сарајево, пројекат Камп за младе од 12 до 16 година и први интерактивни водич за дјецу о Босни и Херцеговини.

Како нам је истакао господин Влајчић, реакције су биле одличне.

– Сретан сам што и вечерас, иако далеко од својих родних крајева, имамо прилику да будемо заједно, да се дружимо и причамо о својој земљи, да увијек на њу мислимо и да уз програм који су припремили наши Млади бисери и гости бар на тренутак заборавимо на све проблеме и уживамо у име наше једине земље Босне и Херцеговине чије празнике обиљежавамо, рекао је у свом поздравном говору, у име организатора Сеад Селмановић, предсједник КУД-а “Млади бисери”.

Гости на манифестацији у Штутгарту били су и представници Савеза допунских школа БиХ у дијаспори на челу са предсједником Харисом Халиловићем.

У свом поздравном говору присутнима господин Халиловић је истакао да је хисторија Босне и Херцеговине богата и бурна коју мало која држава у свијету има, да тренутна полиичка ситуација у домовини није добра, али да ће побиједити они који се залажу да она остане читава, земља достојна живота сваког човјека, ма како се он звао.

– Задатак нас који живимо изван њених граница је да помогнемо њен развој, да сачувамо своје обичаје, културу, језик и да у срединама у којима живимо промовишемо позитивне вриједности своје домовине, истакао је Харис Халиловић, предсједник Савеза ДШ БиХ, у свом обраћању.

Након програма у коме су своје умијеће показали чланови и чланице КУД-а “Млади бисери”, полазници и полазнице Босанске школе, обраћања гостију из Сарајева и поздравних говора, услиједио је забавни дио програма у коме су присутни уживали у пјесмама и музици популарног Семира Јахића.

Није недостајало ни специјалитета из босанске кухиње и колача које су припремили вриједни чланови и чланице Младих бисера. Захваљујући њима, Штутгарт је у суботу навечер говорио, играо и пјевао – босански!

Одлична модераторица програма била је Сабина Охран Амет.

Преузето: МојаБиХ