Per aspera ad astra (Латинска пословица)

 

Трновит је пут до звијезда

 

Често волим цитирати пословице, па тако и ова наведена у којој има пуно мудрости.

Пут до звијезда је трновит и није увијек посут ружама, али није немогућ ако је жеља за успјехом довољно јака.

Сваки дан читамо о успјешним Босанцима и Херцеговцима широм свијета, а данас желим са вама подијелити успјех једне младе дјевојке која се зове Сумаyа Фелић која живи овдје у Великој Британији.

Сумаyа је доказала да се уз јаку вољу, ред и дисциплину може постићи велики успјех на пољу образовања, па је својим великим трудом осигурала мјесто на једном од најпознатијих свјетских универзитета. То је уједно и најстарији универзитет у англофонском свијету.

Добити мјесто на Оксфорду сан је многих, а Сумаyа је постигла невјеројатан успјех.

Мјесец коловоз је мјесец припрема за упис на факултет, а Сумаyа је постигла највише оцјене из предмета математика, виша математика и физика на Woodhouse College-u и тиме испунила све увјете за упис на студиј математике на Oксфорду.

Иначе, Универзитет Оxфорд има велики углед у свијету и заузима водеће мјесто на листи најбољих свјетских универзитета. Будући студенти пролазе ригорозне тестове и интервјуе, гдје морају показати високу разину знања, интелигенције и спремности за рјешавање математичких проблема.

За оне који желе сазнати више о уписном процесу, важно је напоменути да је Сумаyа у листопаду морала положити писмени тест под називом МАТ (Mathematical Admissions Test), а потом и усмене интервјуе у просинцу прошле године, гдје суденти траже рјешења за математичке проблеме с професором и тиме покажу своју спремност и интелигенцију. У јануару ове године Сумаyа је добила понуду на Универзитету Оксфорд уз услов да постигне 2А* и 1А, што су највише оцјене за упис на Универзитет Оxфорд.

Резултати које је Сумаyа постигла само су још једна потврда њеног дугогодишњег труда да постигне најбоље.

На дан A-level резултата, Сумаyа је на Инстаграм профилу Woodhouse College-a рекла сљедеће,“Сан је постао јава, доказ да се тежак рад увијек исплати. Јако сам захвална свима који су ме подржавали на овом путу.”

Без обзира на велике обвезе у редовном школовању у британском систему, Сумаyа никада није заборавила своје босанскохерцеговачке коријене. Осим редовног образовања, нашла је времена и за редовно похађање допунске наставе на босанском и словенском језику.

Иначе, њезина мајка Лудмила одрасла је у Словенији па је занимање за учење овог језика привукло и Сумаyу.

Сумаyа је моја бивша ученица којој сам предавала у БиХ Допунској школи у Лондону. Упознала сам је као скромну дјевојку која је у нашу школу дошла прије више од десет година заједно са братом Алемом и наном Рубијом, која је увијек била од велике помоћи. Сумаyа је имала велику жељу за учењем и то не само у учионици. Показала је изузетну вољу и дала свој допринос школским ваннаставним активностима као што су школске приредбе, Сусрети БиХ допунских школа у Великој Британији, те комеморација геноцида у Сребреници.

Успјех сваког нашег ученика радује ме као да су и властита дјеца, а вјерујем да многи од вас дијеле моје мишљење. Успјех наше дјеце је јако битан за успјешну промоцију наше земље Босне и Херцеговине у цијелом свијету, а мислим да Сумаyа може бити узор и мотивација многим младим људима да пронађу свој пут „до звијезда“.

Овом приликом скористио бих да честитам Сумаyи и њеној обитељи на изнимном успјеху, те јој пожелим пуно здравља, среће и успјеха у будућем школовању и будућности.

Мислим да цијела наша БиХ комуна, не само у Лондону, него и у Великој Британији и у цијелом свијету, може бити поносна на њу.

 

Сумаyа, честитамо! Заслужен успјех! Корачај поносно!

 

https://www.facebook.com/bosniauknetwork/posts/pfbid0Kp7wTkVLsBfq5hjfMTP58C8qdrTRNW7CstmS3mMQZoD5pSvQdZ92vxzDNVFzjwpEl

 

Текст: Семира Јакуповић

 

Фото: Сумаyа Фелиц