Група медицинских професионалаца са међународним искуством покренула је едукативну веб платформу “Знањем до здравља” с бројним корисним текстовима посвећеним бризи о здрављу. Овај портал је покренут у доба када су тачне и провјерене информације пријеко потребне за већу едукацију и становништва, а тиме и бољу здравствену просвијећеност нашег друштва.

Стручни тим љекара, научника, професора и лектора предводе: оснивачице и уреднице платформе др. Елдина Низамић и проф. др. Ведка Беговић, координаторица пројекта др. сци. Љиљана Ђукановић, стручне сараднице мр.сци. Јенита Лионс и др. сци. Азра Терзић те техничка и стручна сарадница мр. сци. Адна Сијерчић и лекторица проф. Мерсиха Сарач.

“’Знањем до здравља’ је платформа која нашим читатељима/ицама нуди валидне, провјерене и ажуриране информације о препознавању и третману најчешћих обољења, као и о здравом начину живота, а с циљем унапређења здравља, побољшања квалитета живота и продужења животне доби”, истичу ауторице.

Идеја о формирању едукацијске платформе Знањем до здравља потјече од чланова Босанскохерцеговачко-америчке академије умјетности и наука (BHAAAS – Bosnian-Herzegovinian American Academy of Arts and Sciences) која већ низ година ради на преношењу најбољих знања и искустава грађана у земљи Босни и Херцеговини. Овај пројекат је у потпуности подржао БХАААС као још један од начина за трансфер знања и оснаживање бх. друштва.
У вријеме када на интернету и друштвеним мрежама можемо пронаћи мноштво савјета и упута о здрављу, а међу њима неријетко и оне нетачне, непровјерене па чак и штетне, платформе попут ове постају све значајније. Чињеница је да многи од нас у дигиталном свијету не могу разлучити шта је од тих информација истина, а шта лаж те се несвјесно можемо довести у опасне ситуације. Мисија водича “Знањем до здравља” је да информише, помогне у препознавању обољења, али и да читаоце потакне да благовремено потраже љекарску помоћ и да разумију важност превенције и раног откривања обољења. Жеља чланова тима Знањем до здравља је да мотивишу грађане на већу бригу за властито здравље, а на овај начин поуздане информације и актуелни трендови и достигнућа у области здравства ће пронаћи пут до читалаца у нашој земљи.

“Индивидуална брига о здрављу почива на примарној здравственој заштити, односно првом контакту са здравственим институцијама. Због тога желимо јасно поручити: ваш породични љекар у примарној здравственој заштити је ваш партнер, а одговорност за ваше здравље је заједничка!”, наводе креаторице платформе чијем раду, осим главног тима, доприносе и други чланови БХАААС-а, те стручњаци из Босне и Херцеговине и шире.

Izvor: BHAAAS https://bhaaas.org/