Радила је на замјени мотора с унутарњим изгарањем електромотором и управљачком јединицом у Одјелу за електрични погон у CampX-u

 

Бањалучанка проф. др. Азра Селимовић више од 16 година развија иновације у електромобилности унутар Волво Гроуп, радећи на моторима, батеријама, погонским суставима и свему између камиона, мотора, аутобуса.

Азра је дипломирала и докторирала стројарство на Лунд Универзитету у Шведској, с фокусом на топлинску енергију и горивне ћелије. За Волво је почела радити 2005. године као инжењерка за истраживање и развој. Њезина је каријера стварно експоненцијално напредовала од ове точке до данас, сматра се једном од кључних лидера у електромобилности за Волво. Радила је на замјени мотора с унутарњим изгарањем с електромотором и управљачком јединицом у Одјелу за електрични погон у CampX-u, а Волво група је досегла точку у којој је могућа масовна производња електричних возила. Праве технолошке промјене сада су неизбјежне након десетљећа истраживања и развоја, а наша Азра Селимовић дио је лидерског тима који доноси технолошке промјене, пише др. Едхем Цустовић.

“Један изазов је створити високо учинковите, а још увијек приступачне производе. Морамо проматрати сустав као цјелину и побринути се да нам побољшања, примјерице, електричног погона дају потребне уштеде енергије, како бисмо смањили број батерија и посљедично смањили трошкове сустава,” каже Азра.

Други изазов је чињеница да ће се електрични мотор користити у многим различитим врстама возила: аутобусима, камионима и грађевинској опреми, као и у поморској и индустријској примјени. Мора одговарати жељеним перформансама и трајати тијеком животног циклуса ових возила.

„Тражили смо заједничке именитеље и развили платформу која се уз прилагодбе може користити за већину наших апликација“, објашњава Азра Селимовић.

“Очито је то комплициран процес, али нам даје и предност пред многим конкурентима. Имамо користи од синергије и економије размјера, јер не радимо само с камионима или аутобусима.”

На темељу дугогодишњег рада на врхунској технологији, водећи велике тимове у различитим одјелима у Волву, Азра је заједно с колегом Хеијем Вестбергом објавила књигу под називом “Комплет прве помоћи за нове менаџере” (The First Aid Kit for New Line Managers). Књига је усмјерена на савјете и смјернице о томе како започети с новом улогом менаџера. Књига је уставни приручник и пружа практичне савјете, смјернице, структуру, предлошке и алате потребне приликом преузимања нове улоге.

 

Izvor: Sensor.ba