У организацији Свјетског савеза дијаспоре БиХ (ССД БиХ), уз партнерство и подршку Министарства за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, у Сарајеву ће од 5. до 7. јула 2024. године, бити одржан 12. Конгрес Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине.

Централни догађаји Конгреса ће бити одржани у суботу, 6. јула 2024. године, у Плавој сали, у згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, а пресс конференција ће бити одржана истог дана у 11:00 часова.

Све конгресне активности обавит ће се у периоду од 5. до 7. јула 2024. године. У том периоду је предвиђен и састанак ГО ССД БиХ, као и посјете званичним институцијама БиХ, а прије свега Предсједништву БиХ, затим Парламентарној скупштини БиХ и министарствима која су надлежна за рад са дијаспором – Министарству за људска права и избјеглице БиХ, Министарству цивилних послова и Министарству вањских послова БиХ.

Покровитељ Конгреса је предсједавајући Предсједништва БиХ др. Денис Бећировић, док је партнер Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Главна тема 12. Конгреса ССД БиХ је: Заједно за европску Босну и Херцеговину.

Уз главну тему, у оквиру два панела, бит ће обрађене и двије подтеме, а то су: „Босна и Херцеговина и ЕУ“ и „Идентитет и матерњи језик“.

У раду Конгреса очекује се учешће око 120 делегата, посматрача и гостију из око 20 земаља свијета. Овај конгрес је и изборни, гдје ће делегати ССД БиХ бирати нови Главни одбор, као и предсједника и два потпредсједника ГО ССД БиХ, Надзорни одбор и секретара Савеза.