У периоду од 30. септембра до 8. октобра 2024. године реализује се пренос знања стручњака из области сигурности саобраћаја Алмина Рамића у ЈП Аутоцесте ФБиХ у оквиру програма Министарства за људска права и избјеглице БиХ Пренос знања стручњака из исељеништва у јавне институције и установе у Босни и Херцеговини.

Алмин Рамић је упослен на позицији менаџера за сигурност у  саобраћају, окружни је саобраћајни инжењер за  подручја јужног Метро округа при Министарству саобраћаја државе Минесота у САД, са дугогодишњим искуством у  пројектовању инфраструктуре, изградњи саобраћајница,  мостова,  дизајну раскрсница, вођењу грађевинских радова, изради и прегледу прелиминарних и финалних планова, идентификацији алтернативних приступа за рјешења сложених саобраћајних проблема и познавањем различитих врста инжењерских и других софтвера.

Област у којој се преноси знање је управљање сигурношћу саобраћаја, организација и обиљежавање радова на цести, надзор и управљање саобраћајем, као и одржавање и заштита аутоцеста, наплате цестарине, пројектовања цеста и објеката нискоградње.

Ангажман Алмина Рамића на преносу знања у ЈП Аутоцесте ФБиХ укључује пренос искустава организације из које долази и размјена искустава и најбољих пракси, посебно оних  које се могу примијенити у БиХ, теренски обилазак аутоцесте, обилазак и упознавање са контролим центрима на аутоцести, упознавање са радом и оперативним плановима рада контролних центара и поступања у инцидентним ситуацијама, упознавање са начином анализирања сигурности саобраћаја, те обилазак и упознавање са стручњацима из других управитеља у области саобраћаја.