У оквиру манифестације „Дани дијаспоре 2024“, у Травнику су 2. августа 2024. године, одржани привредни сусрети, који су окупили велики број бх. привредника из домовине и дијаспоре, а којима је присуствовао и министар за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине др. Севлид Хуртић.

Министар Хуртић се обратио привредницима и гостима на уводу у панел сесију под називом „Сарадња локалне заједнице и дијаспоре за одрживо инвестирање“, истичући да је креирање политике Босне и Херцеговине према исељеништву у надлежености Министарства за људска права и избјеглице, а да економија мора бити један од најважнијих стубова сарадње са дијаспором.

-Желим да похвалим напоре многих локалних заједница у нашој земљи, које организују посебне манифестације и сусрете са дијаспором. Многе локалне заједнице имају задужене службе или запосленике у службама, који су належни за сарадњу са дијаспором. Истовремено, МЉПИ БиХ, полазећи од Политике о сарадњи са исељеништвом усвојене 2017. године, реализује активности на јачању капацитета општина и градова за сарадњу са дијаспором и њеног доприноса развоју БиХ. Посебну важност за дијаспору имају локалне заједнице. У пракси се показало да је сарадња са дијаспором нарочито важна, ефикасна и видљива када се одвија на локалном нивоу, казао је министар Хуртић, додајући да МЉПИ у оквиру меморандума о сарадњи који су потписани са више од 70 општина и градова у цијелој земљи, укључујући и Травник, пружа подршку јачању капацитета јединица локалне самоуправе за сарадњу са дијаспором.

Истакао је да је МЉПИ БиХ прошле године, између осталих, додијелило и Травнику грант средства за имплементацију Политике о сарадњи са исељеништвом у износу 10.000 КМ из кога се суфинансира пројекат „Дани дијаспоре 2024“, чиме држава конкретно помаже јачање сарадње са дијаспором.

Током обраћања, министар Хуртић је нагласио да бх. дијаспора посједује огромне ресурсе који могу допринијети развој Босне и Херцеговине, чему свједоче годишњи лични трансфери који износе неколико милијарди КМ, али и велики интерес и све чешћи примјери инвестиција из дијаспоре.

На крају, осврнуо се на пројекат Пренос знања из дијаспоре у институције и јавне установе у Босни и Херцеговини, којег реализује Министарство за људска права и избјеглице, а чији циљ је долазак стручњака из дијаспоре који преносе своја знања и искуства колегама, али и студентима и ученицима. Министар Хуртић је најавио да ће у јануару 2025. године бити објављен нови јавни позив, те позвао заинтересоване да се пријаве, чиме се помаже развој наше земље и даје допринос унапређењу одређених области.