Министар за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине др. Севлид Хуртић, посјетио је Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци, поводом реализације програма „Пренос знања стручњака из дијаспоре у јавне установе и институције у Босни и Херцеговини“.

Министар Хуртић се састао са учесником овог програма, специјалистом пластичне и реконструктивне хирургије проф. др. Дражаном Ерићем, који ради у највећој приватној клиници „Aл Eмadи“ у Дохи, у Катару, генералним директором УКЦ-а проф. др. Владом Ђајићем, те другим руководиоцима УКЦ-а.

-Ово је велики пројекат на који смо поносни. Од септембра 2023. године Министарство на чијем сам челу преузело је самостално да реализује овај пројекат. Већ смо десет стручњака из свијета довели у Босну и Херцеговину, како би пренијели знање, а имамо већ сада њих 40 који чекају да дођу у Босни и Херцеговину. Драго ми је што на простору цијеле Босне и Херцеговине преносимо знања. Наставићемо даље. Овом приликом позивам све директоре клиничких центара, ректоре, декане и друге, да ступе у контакт са нашим људима у иностранству, попуне апликацију и пошаљу у Министарство. Наша је обавеза да те људе доведемо.

Такођер, позивам студенте да прате ова предавања. Данашња посјета проф. др. Ерића и његове операције данас у УКЦ-у РС су доказ да је ово успјешан пројекат, рекао је министар Хуртић.

Ерић се захвалио министру Хуртићу и Министарству, који су омогућили реализацију овог пројекта, наглашавајући важност преноса знања својим колегама у Босни и Херцеговини.

-Оперативни захват који ћемо извести је компликованији, јер ми покушавамо да урадимо неуромишићни трансфер за повреду перонеалног живца, односно трансфер са задње стране поткољенице на предњу страну поткољенице. Компликована је операција, јер се састоји из три оперативна захвата. Сви услови постоје у УКЦ-у, а кадар у Клиници је извандредан и неће бити проблема“, нагласио је проф. др. Ерић.

Директор Ђајић се захвалио министру Хуртићу и доктору Ерићу што је започета реализација пројекта. Нагласио је да ће највећу корист од овог пројекта имати пацијенти и грађани.

Иначе, др. Ерић ће, током петодневне посјете, да изведе комплексне оперативне захвате, те да одржи предавања на Медицинском факултету Универзитета у Бањалуци.

Програм Пренос знања, којег проводи Министарство за људска права и избјеглице Босне и Херцеговине, имплементира се од септембра 2023. године, а до сада су активности реализоване у Универзитету у Сарајеву, Универзитету у Бањалуци, Граду Сарајево и Историјском музеју Босне и Херцеговине.