Амбасадор Босне и Херцеговине у Румунији Славиша Ћеранић састао се 26. јануара 2021. године у ректорату с предсједником Сената Политехничког универзитета у Букурешту проф. др. Тудором Присекаром. Том је приликом предсједник Сената потписао Меморандум о сарадњи између Политехничког универзитета у Букурешту и Универзитета у Источном Сарајеву, чиме је Меморандум и закључен. Наиме, претходно је у БиХ Меморандум потписао ректор Универзитета у Источном Сарајеву проф. др. Милан Кулић. Документ је потом уз подршку Амбасаде БиХ у Букурешту данас достављен на потпис румунској страни.

Меморандум о сарадњи дат ће значајан допринос унапрјеђењу међународне сарадње између Политехничког универзитета у Букурешту и Универзитета у Источном Сарајеву кроз подршку образовним процесима, имплементацију заједничких пројеката, учешће у научно-истраживачком раду, размјену студената и друге активности од заједничког интереса.

Политехнички универзитет у Букурешту је најстарија високошколска установа за техничке науке у Румунији и један је од најпрестижнијих универзитета у Румунији, па и шире. У оквиру Универзитета данас се налази 15 факултета и државна је институција која је основана као прва техничка школа давне 1818. године.

Овом приликом амбасадор Ћеранић уручио је предсједнику Сената Политехничког универзитета роман нашег нобеловца „На Дрини ћуприја“ с преводом на румунски језик.