Jubilarni deseti po redu Balkan Soccer Camp bit će održan od 17. do 20. juna 2021. u Louisville – Kentucky. Kao i svaki put do sada organizator kampa US Soccer Education iz Denvera se potrudio i obezbjedio izvanredne uslove za održavanje ove prestižne sportske manifestacije. Rezervisani su perfektni sportski tereni koji će pružiti maksimalne uslove učesnicima.

Ovaj put specijalni gost kampa je bivši legendarni fudbaler i trener FK Sarajevo Zijad Švrakić koji će na terenu direktno prenositi svoje bogato trenersko iskustvo mladim talentima. Pored njega stručni tim US Soccer Education, činit će uhodana ekipa trenera Erick French, Slobodan Čobo Janjuš, Murat Alibašić, Fahrudin Šehić, Semjon Milošević i Omer Hadžić.

Na Balkan Soccer Campu Zijadovo će iskustvo itekako doći do izražaja i zasigurno svi učesnici će imati veliki benefit od njega i njegovih kolega iz stručnog štaba kampa. U razgovoru za BHDINFODESK, Švrakić je pojasnio kakva su njegova ocekivanja od kampa:

“Radujem se učešću na „Balkan Soccer Camp Louisville“ gdje ću se po prvi puta upoznati s radom američkih akademija i škola fudbala kako bi našoj djeci s one strane Atlantika prenio svoja fudbalska znanja koja sam decenijama sticao tokom uspješne igračke a kasnije i trenerske karijere. Već sam imao priliku učestvovati na kampu u režiji istog organizatora u Vogošći gdje sam zaista uživao u radu s našom talentovanom djecom, uvjerio se da među njima ima mnogo kvalitetnih igrača kojima, uz veliki rad i trud, predstoje uspješne fudbalske karijere.

Činjenica da su neki igrači s kojima sam imao priliku sarađivati u Vogošći u međuvremenu postali i reprezentativci naše zemlje dovoljan je dokaz da je naša dijaspora nepresušan izvor fudbalskih talenata koje samo treba prepoznati i izbrusiti.

Na kampu će se raditi sa svim uzrastima, tako da se na njega mogu prijaviti dječaci i djevojčice (U/9/15) te fudbaleri i fudbalerke svih starosnih grupa (U/15/21/+). Sudionici kampa će imati šansu da prođu kroz kompletan proces opće sportske i vrhunske nogometne edukacije.

Učesnici kampa, bit će skenirani formalnim parametrima tokom probnih utakmica i treninga, sve po metodama koje se primjenjuju u radu svih modernih fudbalskih klubova.

Da kampovi USSE imaju svoju svrhu pokazuje činjenica da je zahvaljujući njima preko trideset talentovanih bosanskohercegovačkih fudbalera iz Amerike već obuklo dres neke od omladinskih selekcija Bosne i Hercegovine.

Do sada se za kamp prijavilo 70 mladih fudbalera bosanskohercegovačkih korijena, zvanična prijava za učešće na kampu može se izvršiti na web stranici US Soccer Education http://ussoccereducation.com/.

Pripremio: Namik Alimajstorović

Izvor: BHDINFODESK