U suradnji sa predstavnicima Gradske uprave Zenica, održan je i 9. po redu Zenica meetup s tematikom “Slušamo dijasporu”.

Prošlomjesečni tematski Zenica meetup na kojem se razgovaralo o IT sektoru, rezultirao je i konkretnim zaposlenjima. Na meetupu je zaključeno da se ovakvi tematski sastanci na temu IT-a, definitivno trebaju nastaviti, te je dogovorena njihova realizacija krajem mjeseca. Kako je meet-up bio jako produktivan, razgovaralo se i o ERASMUS + projektu.

Da je ovaj meetup bio je poseban i inspirativan, govori i činjenica da je na sastanak unešen i dašak Japana. Naime,  Zeničanka Elma Kablar je viceprvakinja trail trčanja i neko ko je uspostavio ozbiljnu trail zajednicu u Japanu koja broji cca. 5000 članova. Na ovom sastanku dogovorena je organizacija prve zelene trail trke u BiH. Planirano je da se trka održi na rođendan Zenice 21.03.2022.godine, u okviru Outdoor Week. Prva zelena trail trka okupila bi 250 učesnika i bila bi nešto novo u Zenici! Poslije Japana, virtuelni susret preselio se u Austriju. Još jedna Zeničanka, Ena Fejzagić – Livančić, obradovala  je sve svojom pozitivnom pričom koja može poslužiti kao inspiracija. Ena je, naime, nakon 10 godina boravka u dijaspori, odlučila osnovati svoju firmu i na taj način dala je priliku za zaposlenje desetoro mladih ljudi. Na taj način, neformalno je dogovorena još jednu saradnja i-dijaspore sa Eninom firmom.

Na meetupu su, naravno, predstavljene i druge fenomenalne inicijative i projekti, počevši od učešća Škole fotografije do gradnje javnog WC-a, kojeg Zenica nažalost trenutno nema. Na meetupu  je prisustvovao i predstavnik zajednica ULM-a Njemačke, koji je iznio veliki broj prijedloga podrške kroz INTEREG.

Sudeći po svemu, 9. meetup nije mogao proći sa više različitih tema i pozitivnih priča i prijedloga Zeničana širom svijeta.

Izvor: i-platform.ch