Adnan Omeragić, jedan od partnera u firmi Fox Architects, dobitnik je nagrade “40 ispod 40” za 2021. godinu. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje novim liderima ključnim za različite poslove u regiji St. Louis (Sjedinjene Američke Države). Adnan se pokazao ključnim faktorom ne samo u Foxu, već i u čitavoj zajednici.

Inače, Omeragić je u SAD stigao 1999. godine iz Bosne i Hercegovine. Na svom putovanju stekao je razumijevanje i zahvalnost za pozitivan angažman zajednice. Izbjegličko iskustvo pridonijelo je njegovoj strasti za uzvraćanje i involviranje unutar i van zajednice. Uložio je vrijeme za pomoć Privrednoj komori BiH u dobijanju odgovarajućih odobrenja za izgradnju Sebilja u St. Louis Cityju, replike fontane koja se nalazi u Sarajevu. Ova fontana stvara ugodnu i poznatu atmosferu za bosanskohercegovačku zajednicu.

Član je Upravnog odbora Međunarodnog instituta Metropolitan St Louis, a van ove dužnosti član je Odbora za strateško planiranje, piše Fox Architects.

Adnan je i član građevinskog odbora koji je odgovoran za planiranje i izgradnju Centra bosanske islamske zajednice (Bosnian Islamic Community Center). U svojoj ulozi savjetuje vodstvo o trenutnim i budućim građevinskim projektima. Na kraju, član je upravnog odbora Festivala nacija, događaja koji mu je veoma blizak i drag jer okuplja sve zajednice na jednom mjestu. Osim što je uključen u zajednicu, Adnan je strastveni volonter na raznim međuvjerskim događajima i mentor je studentima arhitekture s lokalnih koledža i univerziteta.

– Sa aspekta poslovnog razvoja, Adnan igra važnu ulogu u našoj strategiji za operativno poboljšanje i poslovni razvoj od kada se pridružio ekipi Fox Architects 2014. godine. Postavio je tehnološku strategiju koja se pokazala posebno korisnom pojavom Covid-19 početkom 2020. godine. Uspio je poboljšati predloške naših dokumenata o izgradnji ureda, što je uveliko unaprijedilo našu ukupnu kvalitetu crteža. Sa stanovišta poslovnog razvoja, Adnan je postao glavna veza za našeg drugog najvećeg klijenta. Svi mi u Foxu smo veoma ponosni zbog svega što je Adnan postigao do sada i podržavamo ga u svim budućim nastojanjima. Čestitamo na ovom sjajnom ostvarenju, poruka je iz Fox Arhictectsa.

Inače, firma Fox Architects osnovana je 1978. godine i zasnovana je na uvjerenju da prioriteti klijenta trebaju voditi kreativni proces. U Foxu vjeruju da arhitektura ima moć da spaja ljude, koristi sjajne ideje i poveća saradnju i inovacije.

Preuzeto: MojaBiH